Proteste la TMK Reșița! „Dacă guvernanții nu se trezesc la realitate înseamnă că sunt trădători de țară și de neam!”

tmk protest 3

Au început protestele la TMK Reșița. Oamenii spun că e timpul ca guvernanții să se trezească și să ia măsuri urgente și concrete pentru binele salariaților din metalurgie.

Așa cum au promis zilele trecute, liderii sindicatelor „Vatra” și „Cartel Alfa” au ieșit astăzi în stradă, alături de salariații din TMK Reșița, cerând deblocarea urgentă a conturilor, poprite în urma unei decizii europene impusă societăților cu capital rusesc de pretutindeni, pentru ca uzina să-și poată relua activitatea în condiții normale, dar și să-și poată onora angajamentele financiare față de cei 700 de angajați.

Am promis că vom ieși la proteste dacă nu ni se rezolvă problema. Așteptam să primim un răspuns, ținând cont că ieri (miercuri – 23 martie n.r.) a fost și ședință la Guvern. Alături de colegii noștri cerem deblocarea conturilor, care să ne dea posibilitatea ca, în baza muncii prestate, să ne luăm salariile. E o nedreptate pentru colegii noștri, pentru că ei au lucrat într-o perioadă în care acest patron, Dimitri Pumpianski, nu se afla pe lista celor pentru care se impuneau sancțiuni. În aceste condiții, oamenii trebuiau să-și primească salariile. Lor li s-a confiscat un drept legal. Și până la urmă, de ce să nu o spunem, li s-a luat dreptul la muncă, dreptul la viață, pentru ei și pentru familiile lor.”, a declarat Iosif Ciuciuc, președintele Sindicatului Vatra din TMK Reșița.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

tmk protest 5

Iancu Muhu, președintele onorific al sindicatului Vatra din TMK Reșița, este mult mai vehement și consideră că măsurile compensatorii promise de Guvern nu trebuie luate în calcul, angajații din TMK având nevoie să-și continue activitatea ca până în prezent.

Salariații trebuie plătiți, activitatea trebuie pornită. Dacă statul român și autoritățile guvernamentale își dau silința, pot să aplice aceleași măsuri, așa cum s-a aplicat în TMK-ul din Cehia, din Germania, unde s-au deblocat toate conturile și s-a reluat activitatea. Ministrul Budăi vrea să păcălească lumea. În 2002, când am fost la București, Guvernul Năstase ne-a propus mie și celorlalți colegi să trimitem salariații acasă în șomaj, plus 45 de milioane de lei, cum era la vremea aceea, pentru fiecare angajat. Nu am fost de acord, am continuat să ne luptăm și am câștigat. Oțelu Roșu a fost de acord cu acel ajutor social și cu șomajul, iar din acea perioadă și până azi uzina stă tot închisă. Deci noi nu trebuie să ne gândim la 75%, la șomaj. Bani sunt în conturi, am discutat cu domnul Popescu, directorul general al societății, dânsul a spus că a făcut toate demersurile necesare, atât la Guvern, cât și la Comisia Europeană, pentru a debloca conturile și a porni activitatea. Nu cred că acest Guvern e rău intenționat, dar dacă este așa, trebuie să mergem să-l trezim la realitate! Dacă nu se trezesc la realitate înseamnă că sunt trădători de țară, trădători de neam!”, a spus Iancu Muhu.

Opinia lui Muhu este împărtășită și de angajați, oamenii dorind să muncească, nu să rămână în șomaj. Mai mult, aceștia le transmit guvernanților că dacă vor menține blocată activitatea TMK-ului, vor merge peste ei la București.

„Cei din Guvern trebuie să fie cu capul pe umeri și să nu ia poziția ghiocelului față de Uniunea Europeană, de Bruxelles, și să încerce să ne ajute, căci posibilități sunt. Noi am muncit, muncim și vrem să muncim în continuare. Ce are Guvernul este și din munca noastră, iar ei trebuie să se gândească la acest lucru, să nu fim nevoiți să ajungem pe la București. Avem grijă de atâția oameni, îi primim cu brațele deschise, dar pentru ai noștri nu facem nimic! Vom merge până la București dacă va fi nevoie.”, spune Sorin Dumitru, unul dintre angajații TMK Reșița.

Sindicaliștii au anunțat că protestele vor continua și mâine, tot în fața uzinei, iar de săptămâna viitoare, acestea se vor muta în fața Prefecturii și, după caz, se va pleca spre București cu autocarele, cu oprire și la Slatina.

tmk protest 2

protest tmk 1

tmk protest 6

tmk proteste 8

banner 970 x 250