Protest spontan la Muzeul Banatului Montan din Reșița

protest muzeu resita

Angajații Muzeului Banatului Montan din Reșița au participat ieri la un protest spontan. Gestul lor atrage atenția asupra măsurilor Guvernului care par îndreptate împotriva culturii.

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și modificarea și completarea unor acte normative, apărut la începutul acestei luni, pune cultura la respect. Mai precis, la colțul rușinii, pe boabe de porumb, ca în vremurile în care părinții își pedepseau odraslele pentru notele slabe ori boacănele pe care le făceau aceștia.

Specialiștii spun că, în condițiile în care „tot sistemul național al culturii este deja vulnerabilizat și redus la minimul posibil în urma catastrofalelor politici de descentralizare culturală, unitățile de producție culturală de bunuri și servicii nu vor fi capabile să supraviețuiască nici măcar comasărilor estimate”. Potrivit acestui proiect de OUG, începând cu data de 1 ianuarie 2024, instituțiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităților publice centrale/județene sau locale își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au un număr de peste 50 de posturi aprobate și ocupate, conform legii, activitățile desfășurate de instituțiile publice nu se suprapun peste sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu același obiect de activitate.

Proiectul de act normativ dă posibilitatea instituțiilor publice care nu îndeplinesc condițiile de mai sus să se poată comasa/desființa/organiza/fuziona sau să transfere activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice aflate sub coordonarea/autoritatea sau subordinea autorităților publice locale. Acest fapt ar duce la o reducere cu 15% a angajaților și, cu același procent, al cheltuielilor de funcționare.

Practic, din cele 469 de instituții publice de cultură având personalitate juridică, existente în prezent, 61% ar urma să fie desființate, iar un număr de peste 4.000 de angajați se vor vedea obligați să-și caute alt loc de muncă.

În prezent, un număr de 22 de teatre sunt în această situație, având normate mai puțin de 50 de locuri. Între ele, Teatrul de Vest Reșița, cu 32 de angajați în schemă. În total, 779 de posturi de specialitate sunt în pericol. La fel stau lucrurile în cazul bibliotecilor. Un număr de 34 de biblioteci județene și municipale cu un număr total de 830 de posturi în schemă ar avea aceeași soartă, Între ele, Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici”, cu numai 18 posturi aflate în schemă, și Biblioteca Municipală „Mihail Halici”, având doar cinci posturi în organigrama de funcționare.

Sunt toate premisele să dispară 42 de muzee județene, municipale și orășenești. Muzeul Banatului Montan, cu 28 de posturi în schemă, însă cu doar 21 de angajați, și Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu 24 de posturi, se numără printre instituțiile de acest gen a căror soartă este incertă.

În acest context a avut loc ieri un protest spontan al angajaților Muzeului Banatului Montan. Inițiator, Rețeaua Națională a Muzeelor, după cum preciza managerul interimar al muzeului reșițean, Livia Magina. „A fost un protest în tăcere, exprimându-ne dezacordul cu măsurile ce se preconizează să fie luate, măsuri ce vor duce la dispariția a numeroase instituții de cultură de acest gen. Am semnat un memoriu și l-am înaintat doamnei ministru al Culturii. Pe noi ne afectează aceste măsuri, întrucât nici Muzeul Banatului Montan, și nici Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș nu au nici măcar în schema de funcționare 50 de posturi. Știm că actul de cultură nu se face cu formații și trupe care interpretează piese cu versuri de cartier și că nu trebuie cultură doar prin evenimente cu foarte mult public. Un muzeu este locul în care ne întâlnim cu istoria, cu valorile artistice ale comunităților. Or, aceste lucruri nu au cum să dispară din ADN-ul nostru printr-o Ordonanță de Guvern.”., a mărturisit Livia Magina.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/