Într-un oraș demn de o țară europeană nu există nicio diferență între cetățenii care aleg să locuiască la periferie și cei care se află în centrul urbei. Nu este cazul Lugojului, fiindcă aici străzile situate la marginea orașului pot fi luate cu ușurință drept cele ale unor cătune izolate, din vârf de munte.
Locuitorii Străzii Traian Vuia se plâng că, deși plătesc taxe și impozite ca orice alt cetățean al municipiului, condițiile de trai pe care le au sunt improprii. Problema cea mai mare cu care se confruntă de ani întregi este cea a canalizării defectuoase. Practic, mizeria și apa uzată se deversează direct în stradă, în șanțul care trece prin fața caselor oamenilor. Pe timp de vară mirosul este greu de descris.
„Din anul 2000 am început să facem cereri la Primărie pentru canalizare, inclusiv pentru drumul acesta mic, vechiul drum care ducea la biserică, ce ne trece prin fața casei, să vină să îl pietruiască, să creeze condiții mai bune. Nici măcar un răspuns concret nu am primit. De vreo două ori ne-au dat un răspuns evaziv și în rest nimic. Să nu mai spun că pe timp de iarnă, dacă este zăpadă, nu mai poate intra nimeni aici, nu deszăpezește nimeni. De aici și până la șoseaua principală nu avem și noi o alee, un trotuar pe care să mergem. Nu interesează pe nimeni. Plătim impozite și noi, nu am nicio restanță.”, spune Nicolae Paulescu, locatar în zonă.
Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei spun că se efectuează lucrări în zonă, dar că avariile continuă să apară.
„Din ce am înțeles de la cei de la Meridian 22, este vorba de o serie de avarii la branșamente din cauza presiunii de pe conducta principală. Au tot intervenit acolo, dar au mai apărut probleme, însă intervin de câte ori e nevoie și remediază.”, explică viceprimarul Cristian Galescu.
Oamenii se descurcă cum pot, cu hidrofoare și fose septice, dar nici acestea nu reprezintă o soluție din pricina faptului că alimentarea cu energie electrică în zonă este și ea defectuoasă. În plus, în urma unei circulare a Ministerului Dezvoltării, primăriile sunt înştiinţate că toţi locuitorii care au acces la canalizare sunt obligaţi să se branşeze la reţea, altfel vor fi sancţionaţi. Practic, cetățenii sunt obligați să se branșeze la o rețea de canalizare care există doar în teorie.
„De câte ori bate vântul sau plouă se întrerupe curentul și două, trei ore, stăteam așa. Chiar recent am avut iar probleme. De dimineața și până seara când am adus eu un electrician să repare, am stat așa. A venit o echipă Enel, au constat, au spus că nu e treaba lor și au plecat. Ne-au zis că de la ceas încoace e al nostru. Normal ar trebui până la siguranță să îți aducă ei, că ceasul acum e în stradă, nu lângă tablou și sunt vreo 20 de metri de cablu.”, adaugă Nicolae Paulescu.
Pentru rețeaua electrică se pare că sunt programate lucrări în perioada următoare.
„Posibil să nu fie putere în zonă și să fie nevoie de intervenții. Din câte știu, Enel a programat în Lugoj în perioada următoare mai multe investiții pentru schimbarea transformatoarelor care nu fac față.”, spune Cristian Galescu.
Ce nu le prisosește locuitorilor de la poalele Dealului Viilor este ambrozia, plantă care crește nestingherită în apropiere de casele oamenilor, pe terenurile neîngrijite, dar și viperele, care au fost zărite de câteva ori de la începutul anului.