Protest cu… cântec! Profesorii lugojeni și făgețeni vor greva generală și au terminat întâlnirea cântând

miting profesori7
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Criza declanșată în învățământ, la nivel național, are ecouri și la Lugoj. Aproape 300 de cadre didactice din municipiu și din orașul Făget au participat vineri, 26 mai, la o adunare de protest față de „refuzul nejustificat al Ministerului Educației Naționale de a începe negocierea colectivă în vederea încheierii Contractului colectiv de muncă unic la nivel de învățământ preuniversitar”.

La mitingul ce a avut loc pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor s-a spus, printre altele: „Cu un salariu al debutantului de 2.500 de lei nu se mai poate trăi în România. Acesta este principalul motiv pentru care ne-am adunat aici. Nu avem condiții decente de trai, nici măcar apropiate de decență, așa cum se cere. Noi, cei din învățământ, avem cele mai mici salarii din Europa, din Europa aceea în care am intrat sperând că ne va fi mai bine. Guvernanții își bat joc de banii țării, spun că au datorii și nu pot plăti. Nu este adevărat! Bani sunt, într-o țară foarte bogată din care toată lumea fură cât poate”.

Au luat cuvântul prof. Elena Grasu, de la Școala Gimnazială nr. 4 Lugoj, prof. Mihaela Hațegan, de la Școala nr. 6 „Anișoara Odeanu” și prof. Mărioara Ardelean, de la Grădinița PP4 Lugoj.

„Noi nu suntem asistații lor sociali, nu suntem bolnavi, ei uită că noi facem educația viitorului României. Ei recunosc, în vorbe, că învățământul este prioritate națională. Din 2010 avem Legea Educației, prin care au promis că ne alocă 6% din PIB. Știți cât avem pentru acest an? 2,5%, nici jumătate. De aceea, cerem cu toată tăria 6 la sută. Altfel, vom fi la coada Europei, la coada altor state, și din afara Uniunii Europene”, a spus profesorul Virigil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” din județul Timiș.

Muzeul TM

La rândul ei, prof. Liliana Nicolea, lider de sindicat „Spiru Haret” de la Liceul Teoretic „Coriolan Brediceanu”, a declarat: „Protestul a pornit de la salarizarea umilitoare a personalului din învățământ, scăderea semnificativă a puterii de cumpărare, neacordarea drepturilor legale, lipsa investițiilor în infrastructura școlară, perpetua subfinanțare a sistemului de învățământ și altele. Noi cerem majorarea salariilor astfel încât salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, instituirea regulilor indexării anuale a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, creșterea investițiilor în învățământ, renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea ei cu un program informatic al Ministerului Educației”.

S-a scandat „6 la sută”, „Grevă generală!” și „Lugoj! Lugoj!”, iar la final, profesorii au cântat, la modul ironic, cu dedicație, melodia „O lume minunată”. Sindicatele sunt decise să continue protestele până la rezolvarea cerințelor exprimate, inclusiv la mitingul de la Lugoj.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/