Mica Veneție! Lucrările neautorizate, nămolul și iarba cosită au blocat canalizarea

inundatii.pompier.motopompa 681x1210
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

La fiecare ploaie mai însemnată cantitativ, sistemul de evacuare a apelor de ploaie și canalizarea Lugojului își arată deficiențele grave de funcționare.

Pe lângă dezavantajul de a avea o singură rețea de canalizare, care nu poate prelua eficient atât apele menajere, cât și pe cele pluviale, mai ales când plouă torențial, lucrările neautorizate pe canalele de la marginea orașului, care au un rol important în colectarea surplusului de apă, contribuie negativ la inundarea unor zone din Lugoj. La aceste neajunsuri se mai adaugă și incapacitatea administrațiilor locale, care de peste două decenii nu reușesc să găsească soluții pentru corectarea evacuării apelor de ploaie din zonele critice, condamnate mereu la inundații. Ploaia torențială de la începutul acestei săptămâni a adus din nou probleme pe segmentele de străzi cele mai joase din municipiu sau pe străzile de lângă canalele ANIF, unde curgerea apelor este obturată de diverse „realizări inginerești” nefericite ale proprietarilor de terenuri sau construcții.

Angajații de la Meridian 22 au intervenit săptămâna aceasta în mai multe puncte din oraș pentru pomparea apelor de ploaie, care au amenințat subsolurile clădirilor și pentru deblocarea rețelei de canalizare care s-a înfundat. S-a acționat cu motopompe pe Splaiul Coposu, strada Mărășești, cartierul Eftimie Murgu (Balta Lată) și noul cartier Militari, unde au fost înfundate gurile de canalizare cu iarbă cosită. Pe strada Strugurilor, canalizarea a fost blocată de nămolul adus de apele adunate în canalul ANIF, recent curățat, care urmează un traseu începând din Dealul Viilor și continuă prin spatele autobazei de transport, apoi subtraversează șoseaua de centură, drumul Hezerișului și continuă până la Coștei. Curgerea normală a apelor a fost îngreunată de unele podețe subdimensionate instalate fără autorizație.

promovare banner maxagro Muzeul TM

„La canalul ANIF, din Dealul Viilor până la strada Hezerișului, unde încă sunt în derularea lucrări de curățare și refacere a traseului au fost câteva probleme cu lucrări subdimensionate. În aceste cazuri s-a pus în vedere proprietarilor să refacă podețele la dimensiunile corespunzătoare și în continuare se vor face lucrări de adâncire și lărgire a canalului, care prin preluarea apelor de ploaie reduce presiunea pe canalizarea municipiului.”, a explicat Bogdan Blidariu, primarul Lugojului.

În ultimul an, angajații Meridian 22 au reușit să deblocheze mai multe segmente de canalizare înfundate cu materiale de construcție, iar de câteva luni se derulează la nivelul municipiului acțiuni de desfundare, cu utilaje performante, pe traseul subteran ale conductelor de canalizare, pentru eliminarea dopurilor din depuneri și îmbunătățirea vitezei de curgere.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/