Protest al grefierilor la Reșița. Oamenii sunt nemulțumiți de venituri

Sute de grefieri ai instanţelor din România, precum şi de la DIICOT au întrerupt astăzi activitatea timp de un sfert de oră în semn de protest faţă de modul de calcul al salariilor şi față de neplata orelor suplimentare.

Zeci de grefieri au ieşit în faţa sediilor Tribunalului Caraș-Severin şi Judecătoriei Reșița. Activitatea de judecată nu a fost afectată, fiind asigurate serviciile esenţiale cerute de regulament.

Sindicaliştii susțin că la protest au participat și grefieri care nu sunt membri de sindicat. Grefierii solicită o salarizare unitară, îmbunătățirea condițiilor de muncă, plata orelor suplimentare, suplimentarea schemelor de personal, adoptarea unui nou statut pentru profesie și modificarea condițiilor privind acordarea pensiei de serviciu.

Protestul spontan s-a desfășurat timp de 15 minute, grefierii fiind nemulțumiți că nu au fost consultați cu privire la elaborarea unui nou statut.

Reacţia grefierilor a venit după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat luni că din statutul grefierilor va fi eliminată condiția ca aceștia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiția de 25 de ani vechime în muncă. Ministrul Justiției a precizat că această categorie profesională din justiție ar putea trece în subordinea Ministerului Justiției, printr-o secție specială care va fi înființată sau în una deja existentă.