Reținerile, arestările și trimiterea în judecată a șefilor Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au surprins și nu prea la vremea respectivă, dar finalizarea urmăririi penale a scos la iveală lucruri de-a dreptul incredibile. Practic, potrivit probelor administrate de procurorii DNA, uniformele cu grade înalte din IPJ Timiș au fost îmbrăcate de veritabili membri ai unui grup infracțional organizat!
Procurorii anticorupție au stabilit fără echivoc că, în perioada august 2013 – ianuarie 2015, la nivelul județului Timiș s-a constituit și a funcționat un sistem de corupere a unor șefi din Poliția Română. Acest sistem s-a format, evident, pornind de la factorul politic, determinat de interese economice ilegale de grup și mai ales de interese personale ilegale. Sunt amintiți în acest sens primarul PSD al orașului Recaș, Pavel Teodor, fostul secretar general al PSD Timiș, Eugen Milutinovici, și alți politicieni, consilieri județeni, consilieri locali sau administratori de societăți comerciale. Așa a fost posibil ca anumite numiri sau susțineri pentru numiri în funcțiile publice la nivel județean să fie făcute doar pentru a satisface interesele meschine ale membrilor unui adevărat grup infracțional organizat. Deloc întâmplător, procurorii DNA au concluzionat că „a fost înlocuit locul și rolul Poliției Române în societate prin adăugarea unui obiectiv ilegal și anume protejarea în fața legii a unor persoane fizice, juridice sau entități politice, astfel încât legea să nu mai fie aplicată în cazurile în care se aducea atingere în vreun fel intereselor personale ale membrilor grupului decident. Într-o astfel de situație s-a aflat conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, respectiv inspectorul-șef – comisar-șef de poliție Munteanu Sorin Petru, inspectorul-șef adjunct – comisar-șef de poliție Bolbos Florin-Mircea, șeful Serviciului Rutier – comisar-șef de poliție Crăciunescu Nicușor-Marcel, șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – comisar-șef de poliție Pavel Dumitru, șeful Poliției Orașului Recaș – comisar-șef de poliție Temu Marian Dorinel”.
Numirile în funcții ale celor enumerați de DNA au avut drept scop controlul factorului politic asupra acțiunilor Poliției. Numiți în aceste funcții de conducere, de o importanță capitală pentru ordinea publică din județul Timiș, prin acțiunile pe care le-au desfășurat aceștia au urmărit nu doar subordonarea activității de poliție factorului politic, ci au urmărit și atingerea unor interese personale. Prin exercitarea abuzivă a funcțiilor! Mai exact, au săvârșit în principal infracțiuni de abuz în serviciu și au îndeplinit unele acte și fapte în legătură cu serviciul polițienesc prin încălcarea dispozițiilor legale. „Probele administrate demonstrează că la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș corupția se manifestă la toate nivelurile, atât pe orizontală, între colegi, cât și în plan vertical, în raporturile cu șefii ierarhici, în scopul obținerii unui tratament preferențial în plan profesional, fenomenul corupției fiind tratat ca o stare de normalitate. Polițiștii implicați în actele de corupție cercetate în prezenta cauză, toți având funcții de conducere, în multe situații nici nu percep caracterul imoral și ilegal al propriei conduite, dimpotrivă, consideră că este firesc să beneficieze, în mod gratuit, de diverse servicii și sume de bani de la diferite persoane cercetate”, precizează DNA.
Grupul decident, prin numirea, susținerea sau influențarea numirii inspectorului-șef al Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – comisar-șef de poliție Munteanu Sorin Petru, menționează procurorii DNA, a obținut, de fapt, controlul abuziv asupra activității manageriale din cadrul Poliției județului Timiș. La rândul său, Munteanu i-a ținut spatele de fiecare dată, în toate demersurile ilegale, șefului Serviciului Rutier, Nicușor Crăciunescu, un apropiat al președintelui Consiliului Județean Timiș de la acea vreme, Titu Bojin. Și n-au fost deloc puține! „Acest sprijin îi asigura șefului Serviciului Rutier garanția intangibilității răspunderii pentru săvârșirea unor acte și fapte ilegale și abuzive”, subliniază DNA. Crăciunescu a avut grijă să asigure protecție membrilor grupului, dar și cunoscuților, apropiaților, societăților comerciale care le aparțin acestora. Protecția acordată de către șeful Poliției Timiș unor societăți comerciale, dar și unor clanuri, grupuri infracționale și membri ai lumii interlope în schimbul obținerii unor sume mari de bani care să-i asigure menținerea în funcție este și ea probată de procurorii anticorupție.
Munteanu a avut un rol determinant în sprijinirea constituirii și asigurarea funcționării grupului infracțional organizat, aspecte care erau de notorietate pe plan local și înainte de descinderile DNA. La Serviciul Teritorial Timișoara al DNA era o mulțime de sesizări din partea polițiștilor corecți, care arătau că șefii ierarhici intervin pentru nesancționarea persoanelor care încalcă legea, doar pentru că au susținere pe diverse canale de influență, corupția din IPJ Timiș atingând cote alarmante. Despre toate acestea, vom reveni pe larg!
Sursa foto: pressalert.ro