Protecția în vremea caniculei. Recomandările specialiștilor

Departamentul pentru Situații de Urgență face o serie de recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei. În vestul țării, meteorologii au prognozat pentru perioada următoare temperaturi extrem de ridicate. 

Astfel, medicii recomandă cetățenilor să se deplaseze, pe cât posibil, la primele ore ale dimineții sau seara, prin zone umbrite. Sunt de evitat spațiile aglomerate, expunerea la soare sau efortul fizic intens între orele 11 și 18.

Specialiștii spun că este mai confortabilă purtarea hainelor lejere, subțiri, deschise la culoare, accesorizate cu pălării și ochelari de soare. Se recomandă consumul a doi litri de lichide pe zi, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe, dar și hrana echilibrată și variată a produselor cu valoare calorică mică.

leader board 728 x 90 px

Sunt de evitat: băuturile ce conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare, alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală și alcoolul.

Medicii recomandă crearea un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului, iar persoanelor care suferă de diferite afecțiuni – să își continue tratamentul, conform indicațiilor. Este foarte util ca în perioada caniculara să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.

Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, este bine să se reducă intensitatea și ritmul activităților fizice,  alternarea efortului dinamic cu cel static și a perioadele de lucru cu cele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

CITEȘTE ȘI: COD ROȘU de caniculă în Banat! Temperaturi apropiate de recordul absolut!