„Prostia e mai periculoasă decât orice virus”. Lipsesc 12 ștampile de la Ministerul Sănătății pentru a se da startul testărilor COVID în Caraș-Severin

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Poate ne-am fi așteptat ca epidemia de coronavirus să scoată la iveală în România incapacitatea sistemului de sănătate de a gestiona o astfel de boală. Dar culmea, la noi a scos la iveală cu totul altceva: lipsa specialiștilor, rea-voința, hoția și prostia!

12 ștampile! De atât are nevoie Spitalul Județean de Urgență Reșița pentru a putea efectua teste contra cost. Totul este pregătit, numai Ministerul Sănătății nu. Ne-am obișnuit ca tot felul de investiții mărețe să fie mâncate de uitare și uneori chiar de rugină pentru că România se împiedică mereu de o hârtie. Dar și acum, când urlăm ca din gură de șarpe că ne omoară coronavirusul? Și acum uităm, și acum rătăcim foi și pierdem ștampile?

Prezentam mai devreme o situație revoltătoare, adusă în prim plan în mijlocul ședinței de Consiliu Județean de social-democratul Ioan Crina. Desigur, nu este singurul pe care situația l-a revoltat. Cum adică? Să ai aparat, să ai kituri de testare și tu să aștepți de două săptămâni 12 ștampile? Că bine zicea Ioan Crina, „dacă în fiecare zi pui câte o ștampilă, din data de 2 până azi a trecut termenul”. 

CITEȘTE ȘI: Ministerul Sănătății doarme, în timp ce cărășenii așteaptă un simplu aviz pentru a se putea testa la Reșița!

Și nu-i singurul care zice bine! „Prostia e mai periculoasă decât orice virus”. Și asta e o replică bună, nu? Vine de la Ionuț Popovici, liderul PMP Caraș-Severin. „În data de 2 se transmite o solicitare pentru autorizarea laboratorului, pentru că aceste aparate cumpărate fie de către Consiliu Județean, fie de către Primăria Reșița, le avem, le avem cu teste. Ba mai mult, aparatul Consiliului Județean este un aparat extrem de performant. Am înțeles că și Primăria Reșița a cumpărat un aparat mai puțin performant decât cel pe care l-a cumpărat Consiliul Județean, dar până la urmă nu contează acest lucru. S-a dovedit încă o dată că administrația locală, fie că vorbim de Municipiul Reșița, fie că vorbim de Consiliul Județean, au făcut front comun ca Spitalul Județean să beneficieze de aceste aparate care pot testa sau pot identifica dacă în noi sau în potențialii pacienți există acest virus. Astăzi, după aceste măsuri luate, iată că suntem extrem de izolați în Uniunea Europeană. Austria condiționează intrarea cu un test COVID, dar nu mai vechi de 72 de ore de la momentul recoltării, iată că turiștii care vor să meargă în Grecia la fel, trebuie un test făcut, negativ și tradus în limba engleză. Păi astăzi vă spun că în Caraș Severin nu se poate”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Să punem răul cel mai rău în față: aparatul nu e bun. Păi cum să nu fie bun, când el a fost cumpărat pe baza unui referat întocmit de reprezentanții Spitalului Județean din Reșița? Și chiar dacă n-ar fi bun, tu, Minister al Sănătății, nu ar trebui să răspunzi solicitării urgent și să spui că nu-l avizezi pentru că nu e bun?

„Noi vorbim despre cărășeni, nu mai vorbim de cine l-a pus pe Waldemar Murgu, pe Cican de la Caransebeș, noi vorbim despre cărășeni care astăzi dacă vor să plece în Grecia cu teste făcute în Caraș Severin nu au posibilitate și o să vă spun de ce. Testele se trimit la Timișoara, timpul de reacție este între 24 și 48 de ore, două zile. Omul nu se duce cu testul în limba română, el trebuie tradus în engleză. Păi dacă astăzi îl fac, nu îmi ajunge mâine, îmi ajunge poimâine, eu tot poimâine trebuie să mă duc să-l traduc, să-l autentific la notar, după care mă urc în mașină cu 2 copii în spate și cu soția în dreapta și merg cu 170 la oră ca să ajung în Grecia ca nu cumva să mă respingă cei de acolo. De asta v-am spus mai devreme că în acest moment prostia este la rang de artă. Adică prostia este mai periculoasă decât orice alt virus care există în această lume, e noaptea minții. Nu știu cine face aceste proceduri, aceste legi, probabil că pe la birourile astea de prin ministere, nu știu, cred că sunt rupți de realitate sau trăiesc într-o lume a lor. Dar noi la firul ierbii le simțim cu toate”, a completat Ionuț Popovici.

Vicepreședintele Consiliului Județean a atras atenția și asupra aparatului achiziționat de Primăria Reșița. „Vă rog să vă gândiți la primarul Reșiței, Nelu Popa, care face și el un efort, bugetul Primăriei Reșița nu este unul spectaculos, este destul de consistent, dar nu spectaculos, nicidecum îndestulător pentru ceea ce se propune a se face în Reșița. Gândiți-vă că primarul Reșiței face un efort consistent, am înțeles că și suma pe care a alocat-o pentru această achiziție a fost una destul de importantă și stă și el de o lună de zile aproape cu un aparat care poate fi folosit de reșițeni, fie pe de o parte care pot plăti, tocmai pentru că vor să meargă în Austria, ca vor să meargă în Grecia sau vor să meargă oriunde altundeva sau poate pentru un bolnav cronic care intră la UPU și noi nu putem să facem cu două aparate, unul extrem de profesionist și încă unul cumpărat la fel sau aproape la fel de performant care nu poate fi folosit de ce? Pentru că așteptăm 12 ștampile de la București. Dom’le, e o prostie fără margini! Transmit acest mesaj, poate că cineva vede, prin această emisiune live poate se aude. Dacă președintele Consiliului Județean, dacă primarul municipiului de oraș care face parte din partidul care astăzi guvernează, nu se face auzit, poate că în acest moment vocea mea poate fi mai puternică”, s-a arătat optimist Ionuț Popovici.

Nu am auzit în schimb voci liberale care să spună că au pus o vorbă bună la centru încă înainte ca toată nebunia să fie dezvăluită de noi. Sau fie, chiar și după ce Ministerul Sănătății a publicat lista cu centrele de testare, de pe care județul Caraș-Severin lipsește. Dacă nu acum, când liberalii sunt la putere, atunci când? Este incredibil că în perioada asta ne pasă doar de campanie, de candidați, de poze, de aruncatul noroiului asupra altora, de ascunsul propriului gunoi sub preș… în timp ce lucrurile cu adevărat importante stau pierdute prin sertare, așteptând niște ștampile sau semnături…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/