Propunere ,,indecentă” sau înţelegere rezonabilă? Deţinătorul patrimoniului CMB din Bocşa face o ofertă administraţiei locale

Patrimoniul fostei uzine de construcţii metalice din Bocşa suscită lungi discuţii asupra legitimităţii proprietăţii şi nu puţine sunt activele care se află în prezent în litigiu la diferite instanţe ale justiţiei româneşti. O problemă majoră dezbătută de câţiva ani încoace este cea a locuinţelor din Colonia Oltului, case construite într-o zonă care acum aparţine unei firme private. Casele ar trebui evacuate, potrivit unor decizii judecătoreşti, dar oamenii refuză să le părăsească, solicitând implicarea Primăriei şi a Consiliului Local Bocşa.

Situaţia pare să capete posibilitatea unui alt deznodământ. Privaţii vin cu o ofertă tentantă! Ei lasă oamenii în pace şi mai fac un dar-două, primăria le cedează terenurile din cauza cărora se judecă. Pentru asta, un reprezentant al societăţii Energorom SA, care deţine o mare parte a patrimoniului CMB, a fost prezent astăzi în şedinţa Consiliului Local Bocşa. Alexandru Tomescu, din partea acţionarilor firmei care administrează patrimonial CMB, a venit cu propunerea ca societatea să  vândă casele şi terenurile din zona Colonia Oltului, după o evaluare rezonabilă, şi, ca un gest de bunăvoinţă faţă de oraş, să doneze un bloc cu locuinţe sociale administraţiei locale.

,,Legat de casele din Colonia Oltului… societatea este dispusă să le vândă pentru că, într-adevăr, este o problemă socială. O să facem o evaluare rezonabilă, deci nu o chestiune care să fie cu un impact financiar major. Mai mult decât atât, societatea – unul dintre acţionarii societăţii – este dispusă, ca un gest de bunăvoinţă faţă de oraş, să doneze blocul de pe strada 1 Mai, care ar putea fi utilizat pentru rezolvarea problemelor sociale, cu nişte investiţii”, a spus reprezentantul Energorom.

Pentru asta, acţionarii Energorom SA cer revocarea unei hotărâri a CL Bocşa şi oprirea litigiilor din instanţă prin care oraşul îşi solicită terenuri cuprinse actualmente în incinta societăţii. Reprezentantul Energorom a făcut şi referire la investiţiile de care Bocşa are nevoie, dar pe care din cauza litigiilor nu le atrage. Potrivit spuselor lui Alexandru Tomescu, cei interesaţi au plecat la fel de repede cum au venit, litigiul având un impact destructiv asupra tuturor.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Oferta Energorom a fost privită cu scepticism de consilierii locali bocşeni. Ei au solicitat serviciului juridic al Primăriei un punct de vedere, însă acesta a venit sub forma unei recomandări: pentru ca juriştii administraţiei publice de la Bocşa să se poată pronunţa asupra unei propuneri, aceasta trebuie mai întâi înaintată Consiliului Local sub formă scrisă, conţinând concret oferta societăţii.

Ruinele fostei CMB stau precum un ghimpe în ,,buricul târgului”. O mare suprafaţă de teren nu e folosită, când ar putea atrage dezvoltatori de afaceri, de ce nu, prospere. Hale imense zac părăsite, golite de oameni, de utilaje… de viitor. Dorinţa exprimată de primarul Eugen Cismăneanţu, de a vedea investiţii care înfloresc aici, e justificată şi apreciabilă. Ea coincide cu aceea a miilor de bocşeni care privesc cu părăre de rău spre această parte ruginită a oraşului lor. Dar oare cât de onestă este propunerea Energorom SA? Nu este o formă de şantaj emoţional impus administraţiei locale care trebuie să aibă grijă de oameni, dar care nu trebuie să uite importanţa fiecărui petec de pământ din patrimoniu?  Cei în măsură vor cântări acum avantajele şi pierderile şi vor decide. Nouă nu ne rămâne decât să urmărim dacă efectele deciziilor lor sunt bune ori ba pentru Bocşa!

20140731_170614

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/