Propunere de AUR – partidele politice, finanțate exclusiv din cotizații și donații. Titi Stoica: „Nu e deloc corect să ne folosim de banii contribuabililor”

untitled design set 970x90 px

Mai mulți parlamentari AUR au depus o inițiativă legislativă de modificare a modului în care sunt finanțate partidele politice. Coinițiator al documentului, deputatul AUR de Timiș Titi Stoica spune că folosirea banilor publici pentru plata formațiunilor este o bătaie de joc „mai ales în aceste vremuri grele cu un impact economic și social destul de intens”

Inițiativa depusă la Senatul României abrogă practic prevederile legale prin care statul subvenționează partidele politice. Ca argument, inițiatorii spun că, potrivit AEP, în 2008, subvențiile plătite partidelor politice au fost în valoare de 8,1 milioane de lei și au crescut anual ajungând în 2019 la 253 milioane de lei, „în timp ce cheltuielile în termeni nominali, înregistrate în baza Legii 334/2006 au depășit 700 de milioane de lei.”

„Între anii 2008 și 2019, dacă subvențiile plătite partidelor politice au crescut de 31 de ori, în schimb, în aceeași perioadă, sumele alocate pentru plata alocației de stat pentru copii au crescut numai de două ori. Deci, 31 vs 2. Observăm o discrepanță majoră între politicile statului care favorizează partidele politice în detrimentul copiilor. Această gândire greșită duce și la exodul masiv al populației, și la declinul demografic – potrivit INS, la 1 ianuarie 2019, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani, care aveau domiciliul în România a fost de 4143,8 mii, în scădere cu 53,1 mii comparativ cu anul anterior.”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.

Cei de la AUR spun că partidul a demonstrat în campania din 2020 pentru alegerile parlamentare că se poate face politică strict din donații și cotizații. Noi am lansat tot felul de apeluri, cel puțin în spațiul online, și inclusiv pentru caravană am primit donații, pentru diferite alte proiecte am primit donații. Plus că am avut și mulți români, mai ales în afara granițelor țării, care și-au dorit să devină membri pentru prima dată după mulți ani. Exact așa am reușit. Cu suportul membrilor și al simpatizanților.”, declară deputatul Titi Stoica.

Parlamentarul susține și că susținerea financiară a partidelor politice, parlamentare și neparlamentare, doar prin cotizațiile membrilor și prin donațiile simpatizanților este o viziune aplicabilă la nivel european.

„Exact ca pe model britanic. Eu am locuit în ultimii 11 ani în Marea Britanie și Partidul Conservator exact asta face. Eu am primit nenumărate forme de publicitate prin care mi se cereau donații sau mi se făcea o invitație să devin membru și să cotizez pe diferite teme și proiecte. Și sunt, de exemplu, oameni interesați să doneze în contul unui partid politic strict pentru a sprijini o inițiativă sau o anumită abordare pe care partidul o are. Iar bătaia de joc față de banul public mai ales acum în aceste vremuri grele cu un impact economic și social destul de intens, să ne folosim tot ce banii contribuabililor nu e deloc corect. Suma este foarte mare, ajunge anul acesta la aproape 100 de milioane de euro, ceea ce este foarte mult.”, a explicat Stoica.

Anterior alegerilor parlamentare, deputatul timișorean Titi Stoica a locuit 11 ani în Marea Britanie. Alegerea sa în Camera Deputaților l-a făcut să ia decizia revenirii în țară cu întreaga familie.

„Am revenit în 16 decembrie. Doar eu deocamdată. O să vină și soția și fiul meu la sfârșitul lunii martie, fiindcă băiețelul meu este în clasa zero. În Marea Britanie încep cu doi ani mai devreme ca în România și trebuia să termine primul semestru. Nu îl poți retrage de la școală oricând vrei tu. Doar în situații de urgență, iar relocarea asta nu o consideră o urgență și a trebuit să facă primul semestru de școală și apoi să întrerupă.”, a povestit deputatul AUR.

Potrivit cifrelor AEP citate de AUR, în 2020 bugetul alocat subvențiilor partidelor politice a fost de 181 milioane de lei, iar în primele două luni ale anului 2021 partidele au primit peste 39, 5 milioane de lei. Partidele politice sunt subvenționate lunar de la bugetul de stat din anul 2008.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/