Proprietarii de terenuri din Timiș, avertizați că trebuie să distrugă ambrozia

camp cu ambrozie langa Timisoara
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a demarat campania de informare pentru combaterea ambroziei. Legea stabilește obligații și sancțiuni pentru cetățenii și autoritățile care nu combat buruiana. 

Ambrozia crește în grădini, culturi de cereale şi de floarea-soarelui dar și în zonele lăsate în paragină, marginea drumurilor, pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute. Inspectorii de mediu spun că primăvara este anotimpul cel mai potrivit în care planta care produce alergii puternice poate fi combătută.

„Am informat toate primăriile din județul Timiș privind necesitatea realizării de lucrări periodice pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrozia pe toată perioada de vegetație a acesteia. Perioada de polenizare începe la sfârşitul lunii iunie, cu un vârf al concentraţiei de polen în aer în a doua jumătate a lunii august şi se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozia se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentraţia atinge maximul zilei la amiază, minimul fiind după ploaie şi noaptea.”, au anunțat reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Timiș.

Cum poate fi distrusă ambrozia?

Cele mai bune rezultate, spun specialiștii, se pot obține prin cosirea manuală sau mecanică, cât mai aproape de suprafața solului. Este recomandat cositul repetat, de două sau trei ori pe an, înaintea fructificării plantei. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an până la eradicarea completă a buruienii.

Planta poate fi distrusă și prin lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice atunci când buruiana este răspândită în interiorul tarlalelor. Când buruiana este răspândită pe suprafețe mai mari se pot aplica erbicide, din primăvară devreme, când buruiana are 10-15 cm.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Cine trebuie să distrugă ambrozia?

Potrivit Legii 62/2018, sunt obligați să distrugă ambrozia proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare.

Tot legea spune că primăriile sunt instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora.

Pentru nerespectarea legii, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000-20.000 lei pentru cele juridice.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/