Proprietarii de clădiri nemulțumiți de la Băile Herculane își caută dreptatea în instanță

Decizia Primăriei Băile Herculane de aplicare a Codului Fiscal pentru proprietarii de clădiri care nu-și îngrijesc fațadele deranjează. Unii proprietari au încercat să-și găsească dreptatea în instanță, însă fără câștig de cauză.

Este și cazul unui proprietar de clădire din zona centrală a stațiunii Băile Herculane care a contestat în instanță articolul 5 al proiectului de Hotărâre al Consiliului Local din decembrie 2018, privind majorarea impozitului pe clădiri cu 500% pentru persoanele fizice și juridice care au clădirile neîngrijite situate în intravilanul localității.

Au fost trimise înștiințări către aproape 100 de astfel de proprietari și de atunci mulți dintre ei s-au conformat, alții au început să-și plătească impozitul pentru 2019 și câțiva au contestat în instanță decizia Primăriei Băile Herculane, printre puținele administrații care au aplicat de la început această prevedere a Codului Fiscal.

HCL-ul se aplică unitar și nu este ca o sancțiune, ci se mărește cu 500% impozitul pe clădiri acelor proprietari care nu-și îngrijesc imobilele din punct de vedere a siguranței pentru cetățean. Cazurile au fost analizate de către o comisie a Primăriei, care ține cont de câteva criterii clare și care trimite, mai apoi notificări tuturor celor în cauză.

În această situație se află și un proprietar al unui complex din zona centrală a stațiunii unde, la parterul clădirii, se află în chirie Pizzeria Greceasca Dimitrios, una dintre cele mai vechi pizzerii din Băile Herculane, cu o reputație clădită în mai bine de 10 ani. Deși pizzeria a renovat spațiul de la parter, proprietarului clădirii i se impută un impozit mai mare de 5 ori decât plătea până acum pentru starea în care se află restul clădirii.

Zilele trecute, Ilie Iocșa a contestat în instanță și a ajuns cu recurs la Curtea de Apel Timișoara, fiind nemulțumind de sentința Tribunalului Caraș-Severin. Ilie Iocșa, spune că procesele verbale de constatare au fost încheiate fără ca el, ca administrator să fie prezent. De asemenea notificarea nu a ajuns la societatea Muntele Carmin, neexistând ștampila că s-a luat la cunoștință și nu a fost semnată de primire de către un angajat al societății. Toate aceste aspecte ar fi trebuit puse în discuția părților la Tribunalul Caraș-Severin, a mai spus proprietarul clădirii care așteaptă o sentință definitivă din partea Curții de Apel Timișoara.

„La data emiterii Hotărârii de Consiliu Local nu a existat un proiect de hotărâre, nu a existat un raport al comisiei de specialitate și nici raport de legalitate al acestui proiect”, a susținut în Instanță Ilie Iocșa.

Proiectul de Hotărâre privind impozitele și taxele locale aprobate pentru 2019 este public pe site-ul Primăriei Băile Herculane, iar articolul 5 privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri pentru proprietarii care nu se îngrijesc de imaginea imobilelor este emis în baza art. 489, al 5. legea 227/2015 privind Codul Fiscal.

Primăria Băile Herculane a mai câștigat până acum în aceeași speță 4 procese la Curtea de Apel Timișoara, într-unul dintre ele administrația locală judecându-se cu CFR pentru Gara din Băile Herculane.

Despre acest caz vom reveni într-un articol viitor.