Peste 96.000 de lei – valoarea lemnului confiscat în doar 9 luni, în Caraş-Severin

164 de sancțiuni contravenționale care depășesc suma de 200.000 de lei și alți peste 380 de metri cubi de material lemnos confiscat – acesta este rezultatul celor peste 800 de acțiuni și controale efectuate pentru prevenirea și combaterea neregulilor în domeniul silvic, în primele nouă luni ale lui 2019, în Caraș-Severin.

Încă de la începutul acestui an, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a făcut front comun cu Garda Forestieră Timişoara, Direcţia Silvică Caraş-Severin, Garda Naţională de Mediu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, dar și cu structurile teritoriale ale poliției de frontieră, întocmind un plan de acțiune comun, „Scutul Pădurii”, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul forestier.

leader board 728 x 90 px

Acțiunile demarate au avut ca obiectiv principal păstrarea integrităţii fondului forestier naţional prin prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, respectiv descoperirea şi incriminarea faptelor ilegale asociate din circulaţia, exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialului lemnos.

Totodată, organele abilitate au urmărit prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale, sustragerea de arbori din fondul forestier național și din vegetația forestieră din afara acestuia, a transportului, depozitării, prelucrării și comercializării ilegale a materialului lemnos și a tuturor faptelor ilicite care aduc atingere regimului silvic, precum și tragerea la răspundere a persoanelor care săvârşesc astfel de fapte.

Pe parcursul întregii perioade de monitorizare au fost confiscate 13 instrumente folosite pentru tăierea materialului lemnos, 4 autovehicule folosite la transportul acestuia, un atelaj hipo, precum și alte bunuri. În plus, au fost sesizate 168 de infracțiuni la regimul silvic, reușindu-se documentarea activității infracționale și continuarea urmării penale față de 37 de persoane, bănuite de săvârșirea unor infracțiuni silvice.

Demersurile polițiștilor nu se opresc aici, aceștia continuând activitățile pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic și în perioada următoare.

„În contextul sezonului rece, readucem în atenția persoanelor care își procură lemn de foc pentru încălzirea locuințelor, obligația de a-l achiziționa pe bază de documente legale de la ocoalele silvice sau societățile comerciale de profil, legislația în vigoare prevăzând, în mod expres, faptul că vânzarea sau cumpărarea de material lemnos fără documente de proveniență legală constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 15.000 de lei și confiscarea materialului lemnos.”, au mai ținut să sublinieze polițiștii.