Este cunoscut faptul că mediul rural este vitregit atunci când vine vorba despre promovare turistică, dar și despre calitatea actului educațional din cauza scăderii numărului de copii și implicit a numărului cadrelor didactice titulare. Asociația „Voluntariatul pentru toți” vine să schimbe aceste aspecte prin „Voluntari pentru sat”.
Asociația „Voluntariatul pentru toți” implementează, în perioada 31 decembrie 2019-31 decembrie 2021, proiectul „Voluntari pentru sat”, având nr. de referință 2019-2-RO01-ESC11-064249, finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Corpul European de Solidaritate.
Proiectul vizează două probleme cu care se confruntă în acest moment două sate din județul Caraș-Severin, din apropierea orașului Bocșa:
1. Prima este legată de degradarea satului în sine și lipsa de promovare turistică a zonei. „În urma discuțiilor avute cu localnicii și a nevoilor pe care aceștia le-au prezentat, am ajuns la concluzia că nu doar marcarea traseelor și ecologizarea zonelor este o necesitate. Din cauza exodului populației la oraș și a îmbătrânirii populației din sat, multe locuințe tradiționale construite în stilul locuințelor miniere din zonă se degradează, ceea ce înseamnă că cele două localități riscă să devină pline de ruine.”, spun reprezentanții asociației.
2. A doua este legată de educația copiilor din aceste sate: din cauza scăderii efectivului de copii, școlile din aceste sate au foarte puține cadre didactice titulare, ceea ce face ca nivelul de calitate al actului educațional să fie mai scăzut, acest lucru ducând la abandon școlar sau plecare în alte școli a unui număr mare de copii. Abandonul școlar în Ocna de Fier este de 4%, iar în Dognecea – de 3,56%, conform cifrelor Inspectoratului Școlar Caraș-Severin.
Din perspectiva comunității locale, proiectul își dorește să dezvolte turismul în satele Ocna de Fier și Dognecea și să îmbunătățească nivelul de calitate a educației în cele două sate.
Din perspectiva voluntarilor care vor desfășura activitățile, proiectul își dorește să crească șansele de angajare ale acestora prin oferirea de oportunități practice de a-și crea experiență.
Activitatea voluntarilor nu va înlocui activitatea cadrelor didactice, ci o va completa, prin dezvoltarea de activități nonformale bazate pe metodologii pe care echipele școlilor nu le folosesc. „Vom dezvolta activități atractive, creative și inovatoare pentru copiii și tinerii din sat la care va putea participa și restul comunității.”, spun cei de la „Voluntariatul pentru toți”.
Activitățile din școli sunt activități care nu necesită personal plătit, ci pot fi realizate inclusiv de tinerii din sat și de părinții copiilor, dorința voluntarilor fiind ca după terminarea proiectului, prin resursa umană formată (voluntarii locali și persoanele implicate în activități ca voluntari locali), aceste activități să continue, cel puțin periodic, dacă nu în mod constant.
În ceea ce privește activitățile de promovare turistică și valorificare a obiectivelor locale, acestea vor fi, în majoritate, activități care vor activa tinerii și comunitatea locală să se implice pentru promovarea zonei. În acest sens, se vor marca trasee împreună cu copiii din școli, se vor realiza postere sau indicatoare împreună cu localnicii, se vor organiza activități culturale sau campanii online pe rețele de socializare împreună cu toată comunitatea, aceste activități nefiind incluse în categoria de activități plătite.
La partea de reabilitare a caselor tradiționale, se va lucra împreună cu bătrânii care locuiesc în ele, și asta mai mult în scop educativ, pentru ca voluntarii să înțeleagă cum au fost construite aceste case, care sunt metodele tradiționale de reabilitare și cum pot ei să facă acest lucru. „Dorim să ajutăm localnicii și, în același timp, să învățăm de la ei. Am gândit activități menite să faciliteze o legătură între localnici și voluntari, aceștia vor deveni prieteni și vor învăța unii de la alții. Totodată, voluntarii vor desfășura activități care promovează voluntariatul, interculturalitatea, educația non-formală, participarea activă, incluziunea socială, Corpul European de Solidaritate, Programul Erasmus+ și alte valori ale Uniunii Europene.”, mai spun reprezentanții Asociației „Voluntariatul pentru toți”.