Proiectul „Reșița 250” a ajuns la final! Primăria pregătește calendarul cultural pentru 2022!

primarie eveniment

Primăria Reșița a găzduit astăzi o masă rotundă la care au participat toți cei care au pus umărul la organizarea evenimentelor prilejuite de marcarea celor 250 de ani de industrie la Reșița.

Au dat curs invitației primarului Ioan Popa oameni de cultură, reprezentanți ai societății civile, ai asociațiilor și ONG-urilor care s-au implicat, de-a lungul acestui an, sub diverse forme, în organizarea a nu mai puțin de 120 de manifestări ce au avut ca temă: „Reșița – 250 de ani de foc nestins”.

Printre invitați s-au numărat: prof univ. Rudolf Graf, criticul literar Gheorghe Jurma, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla, scriitoarea Dorina Sgaverdia, arhitecta Ioana Mihăescu, președintele Societății pentru Cultură „Metarsis”, Camelia Duca, Oana Frențiu, din partea Fundației Comunitare Banatul Montan, Andrei Bălbărău, cel care a pus bazele Muzeului Cineastului Amator, președintele Asociației „Euroland Banat”, Andrei Szabo, Cristian Chioncel, prodecanul Facultății de Inginerie al UBB Reșița. De asemenea, au mai fost prezenți, în sistem online, academician Mircea Martin și artistul Dan Perjovschi, acesta din urmă mărturisind că a auzit, în ultimul an, mai multe despre Reșița decât despre Timișoara, desemnată capitală europeană culturală.

„Ne-am bucurat cu toții de această întâlnire prilejuită de evenimentele care au avut loc pe parcursul acestui an, în care am aniversat 250 de ani de foc nestins la Reșița, la care am lucrat împreună și am făcut lucruri fantastice. Administrația publică, împreună cu societatea civilă, cu toți actorii locali care au găsit de cuviință să marșeze în această acțiune. Eu le mulțumesc tuturor. Astăzi a fost o demonstrație că, în ultimii ani, s-a prefigurat un nucleu care poate să țină flacăra nestinsă a Reșiței vie. Sunt foarte încrezător că așa va fi, am avut aici și oameni în vârstă, și oameni tineri, dar am simțit tinerețea tuturor în declarații, în priviri sau în lucrurile pe care le-am făcut împreună. Iar 2022 continuăm în aceeași notă, pentru că vom sărbători 150 de ani de la construirea primei locomotive cu abur și avem deja conturate o serie de evenimente pe care le vom organiza la Reșița.”, a declarat primarul Ioan Popa.