Mai bine de jumătate din subiectele de la bacalaureat vor fi întrebări de cultură generală, potrivit proiectului Legii Educației. Acestea vor fi tip grilă, spune fostul inspector școlar general de Timiș, profesorul Marin Popescu.
„Este propus să conțină o probă scrisă de cultură generală, cu o pondere de 60% discipline din corpul comun, asta înseamnă română, matematică, istorie, geografie. 20% e legat de zona de fizică, chimie, biologie și un procent de 10% – de zona de socio-uman, logică, filosofie ș.a. Vorbim de ponderea subiectelor. Nu înseamnă o întrebare în care să se regăsească toată cultura generală. Întrebările de tip grilă care vor fi date vor fi din această zonă. Pe lângă acestea, va fi o zonă de dezvoltare a unei idei. Suntem încă într-o zonă a discuțiilor și dezbaterilor. 2023 va fi anul de implementare, dacă se aprobă în Parlament.”, a declarat Marin Popescu.
Proiectul de lege vine și cu alte modificări în ce privește structura învățământului.
„Observăm o modificare la învățământul tehnologic. Nu o să mai avem decât licee teoretice, vocaționale și profesionale. Rămânem cu liceele profesionale în care se regăsesc profilurile și specializările sau calificările. În țară sunt unități, în Timiș nu, de învățământ teoretic care au și un profil tehnologic și o astfel de perspectivă nu este benefică pentru că e un amalgam de profile și calificări. Acum se vor simplifica lucrurile și este un lucru bun.”, a explicat fostul inspector școlar general de Timiș.
Tot în zona liceelor, se modifică regulile în ce privește trecerea elevilor în clasa a IX-a. Astfel, colegiile își vor putea susține propria admitere, cu subiecte care vor fi elaborate de unitatea de învățământ.
În privința educației antepreșcolare, se dorește ca, din 2023, grupa mare de la grădiniță să treacă la învățământul obligatoriu. „În 2030, grupa mică va intra în învățământul obligatoriu. Iată că se extinde învățământul obligatoriu pe o perioadă mult mai mare de timp. Încet, încet ajungem la un învățământ obligatoriu de 13 ani.”, a mai spus Marin Popescu.
În privința dascălilor, dispare concursul de titularizare din învățământ și apare poziția de profesor emerit. De asemenea, în zona de management apare funcția de director administrativ care va putea fi ocupată nu de un profesor, ci de un absolvent de științe economice sau administrație publică, care să preia din sarcinile pe care și le asumă acum un manager, precum reclamații, sesizări, situații, programe, evaluări legate de patrimoniu. Postul ar urma să fie ocupat prin concurs.
Pentru că perioada sărbătorilor înseamnă timp de calitate petrecut în familie, magazinele Casa Alex vă așteaptă la cumpărături și să vă bucurați de ofertele imbatabile, dar conform unui program...
Zona de munte a județului Caraș-Severin, sub cod portocaliu și galben
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281