Proiectul „Mic dejun la Margina”, în finala europeană a destinațiilor de turism cultural sustenabil

mdm logo

Proiectul „Mic dejun la Margina”, inițiat în județul Timiș în urmă cu patru ani, are șansa de a câștiga titlul de „Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil”. Joi, 21 octombrie, vor fi anunțați câștigătorii finalei europene a competiției.

Un proiect care a reușit să atragă mii de vizitatori într-o zonă pitorească din județul Timiș are șansa de a primi un titlu important. Proiectul „Mic dejun la Margina” se află pe lista proiectelor europene finaliste în concursul “Destinația 2021 pentru Turismul Cultural Sustenabil” lansat de Rețeaua europeană pentru promovarea și dezvoltarea Turismului Cultural (ECTN).

ECTN va desemna câștigătorii joi, 21 octombrie, în cadrul ediției cu numărul 14 a Conferinței Internaționale pentru Turism Cultural în Europa, programată să aibă loc în Atena, Grecia.

Proiectul Mic dejun la Margina a fost lansat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș în colaborare cu Centrul Turistic Margina în luna mai 2017. În primii trei ani de la lansarea sa, proiectul a determinat creșterea numărului de turiști în destinație de la zero, cât era acum patru ani, la peste 5.000 de vizitatori provenind din țară și din întreaga lume.

Proiectul a pornit de la câteva obiective turistice existente în satele comunei Margina – Biserici de lemn, Muzeul Satului Sintești – și un grup restrâns de producători locali, ajungând în timp să determine crearea primului brand turistic din județul Timiș: Mic dejun la Margina.

Astăzi, în ciuda pandemiei care a determinat reconfigurarea produsului sub formă de pachete ce pot fi luate de turiști acasă și dezvoltarea unor forme de turism familial în zonă – proiectul pune în valoare mai mult ca oricând cultura și tradițiile locului, meșteșugurile și gastronomia, și a impulsionat mai mulți localnici să renunțe la vânzarea animalelor pentru a continua tradiționalele plimbări cu căruța trasă de cai, a inspirat comunitatea locală să se asocieze și să lucreze împreună, să redescopere comori ascunse în podurile caselor sub forma unor obiecte de artizanat demult uitate sau să valorifice produse locale speciale. De asemenea, proiectul a încurajat mai mulți producători locali să își dezvolte afacerile și a coagulat eforturile altora din comunele învecinate spre produs, iar investitorii nu au întârziat să apară, la Primăria Comunei Margina fiind depuse deja cereri pentru construirea unor pensiuni în zonă”, a informat Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/