Reorganizarea teritorială despre care se tot vorbește din nou ar schimba radical configurația administrativ-teritorială a județului Caraș-Severin. Din 8 orașe, ar mai rămâne doar 3, iar cele 69 de comune ar deveni sate.
Un deputat a depus săptămâna trecută în Parlament un proiect de lege prin care România ar urma să mai aibă doar 12 județe. Pentru statutul de oraș o unitate administrativ-teritorială ar fi obligată să aibă minimum 10.000 de locuitori, iar pentru comună – 5.000.
„Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate. (…) Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasă de a reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetară aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene și de a avea localități capabile să se autosusțină și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, a scris deputatul Tudor Benga (ex-USR) pe pagina sa de Facebook.
Camera de Comerţ şi Industrie a României a cerut și ea în luna aprilie o reformă administrativă, în contextul lipsei banilor de la bugetul de stat. CCIR a reiterat nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori. Totodată, toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
Dacă proiectul de lege ar deveni realitate, potrivit datelor celui mai recent recensământ, județul Caraș-Severin ar mai rămâne cu doar trei orașe: Reșița, Caransebeș și Bocșa. Anina, Moldova Nouă, Oravița și Oțelu Roșu ar deveni comune, iar stațiunea Băile Herculane… sat.
Și prefectul de Caraș-Severin se arată pro-reorganizare teritorială. „Acum 15 ani am început o lucrare de doctorat și eram împotriva reorganizării, dar vă spun că timpul m-a convins că reorganizarea chiar ar fi necesară. Dar este o acțiune politică, este vorba de o decizie politică pe care o iau cei care decid problemele de guvernare în România. Dar sincer cred că ar fi necesară. Am văzut și primari de comune mici care consideră că ar trebui, din zona Oțelu Roșu, de la Zăvoi până la Băuțar ar trebui să fie o singură comună. Și cu siguranță ar funcționa mai bine.”, a afirmat recent Ioan Dragomir.