Clădirea imperială din Herculane care stă să cadă se sprijină în sfârșit pe umerii tuturor!

miclau baile neptun
casinoherculane by sungarden

Băile Neptun, o bijuterie arhitectonică salvată de la prăbușire de voluntarii de la Herculane Project, se bucură într-un final de grija de care n-a avut parte decenii la rând, lucru care a adus-o la stadiu de paragină!

Bravii voluntari au fost primii care au pus propte sub acoperișul care începuse să cadă. Astăzi, mai toate instituțiile care pot da o mână de ajutor se implică. Mai rămâne doar ca organele de cercetare penală și instanțele de judecată să finalizeze dosarul jafului de 20 de ani de pe Valea Cernei și abia atunci Băile Neptun vor putea intra într-un amplu proces de reabilitare. Până atunci e important însă să se conserve ceea ce a mai rămas din impunătoarea clădire din centrul vechi al stațiunii.

baile neptun

Primarul Cristian Miclău spune că se face tot posibilul ca această clădire emblematică să fie salvată și refăcută. În acest sens se lucrează și în momentul de față. „Se lucrează la proiectare pentru refacerea Podului de fontă, care face legătura peste Cerna cu Băile Neptun. Sperăm să obținem finanțare prin PNRR pentru acest obiectiv. Referitor la Băile Neptun am avut o întâlnire cu cei de la Prefectură, cu cei de la Parcul Național, de la Ocolul Silvic Băile Herculane și Direcția Silvică Caraș-Severin. S-a stabilit un plan de acțiune pentru decolmatarea din spatele clădirii. Romsilva a defrișat zona, noi lucrăm la curățarea șanțurilor. Nu e o lucrare tocmai ușoară, dar e foarte importantă pentru că degajăm totul din spatele clădirii, curățăm tot astfel încât să nu mai fie infiltrații și să nu mai fie afectată structura de rezistență.”, a spus edilul-șef pentru expressdebanat.ro.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

baile neptun2

Tot ce se poate face în prezent este conservarea clădirii în stadiul în care se află, mai spune Cristian Miclău. Și asta pentru că Băile Neptun sunt proprietatea Primăriei Băile Herculane, dar terenul se sub clădire e al unei societăți comerciale și se află sub sechestru asigurător în dosarul devalizării SC Hercules SA.

podul de fonta

„La orice finanțare pe care am vrea să o accesăm ar trebui să facem dovada titlului de proprietate, atât asupra clădirii, cât și asupra terenului. E nevoie să fie liber de sarcini. Atât timp cât procesul e pe rol, e imposibil să obținem vreo finanțare, fie că vorbim de punerea în siguranță a clădirii sau de reabilitarea ei. Sperăm că factorii implicați în acest proces să conștientizeze că, de 7 ani, ne tot judecăm. Procesul nu e finalizat și abia atunci vom găsi o soluție pentru reabilitarea acestui obiectiv istoric din Băile Herculane.”, a mai precizat primarul.

untitled design set 970x90 px 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/