Proiectele futuriste ale primarului Nelu Popa îl scapă pe Barbălată de funicular, de datorii, dar și de eventuale necazuri!

Omul de afaceri Costel Ciobanu, cunoscut drept Barbălată, propune o nouă afacere administrației publice locale: vânzarea prin compensare a mastodontului de oțel de deasupra centrului Reșiței!

Oportunitatea acestei tranzacții a fost confirmată de comisia de specialitate a Consiliului Local Reșița, dar ea trebuie să primească mâine votul a două treimi din consilierii locali. Altfel, afacerea pică!

Ce propune Barbălată?

Coda Serv SRL, societatea administrată de omul de afaceri Costel Ciobanu – Barbălată, cere 150.000 de dolari pentru funicular și terenul de sub acesta, adică o suprafață de 1.666 mp. Ca element de noutate, acesta e dispus să aștepte după bani. Până la finele lunii ianuarie 2019. E dispus chiar să nu mai încaseze nimic. Și asta pentru că e de acord cu compensarea taxelor, impozitelor sau oricăror alte datorii pe care Coda Serv le va avea către Primăria Reșița în 2019. Rămân în discuție doar taxele și impozitele pe care firma lui Barbălată va trebui să le achite anul viitor, deoarece Coda Serv SRL nu înregistrează datorii și nici n-a avut vreodată, după cum susține chiar omul de afaceri. Dacă dările către municipalitate se vor situa sub 150.000 de dolari, atunci Barbălată vrea diferența până în 31 ianuarie 2019.

Propunerea lui Barbălată l-a convins pe primarul Nelu Popa. Consideră că e o propunere onestă, o afacere benefică pentru oraș și tocmai de aceea le-a propus consilierilor locali să aprobe ca o comisie a municipalității să negocieze cu omul de afaceri. De la suma de 129.500 de euro în jos. Atât au stabilit experții că valorează funicularul și terenul de sub acesta. Dacă evaluarea nu e cea corectă, atunci evaluatorii Marius Sabo și Doru Dumitru pot răspunde civil sau penal, astfel că nimeni nu pare să se îndoiască de corectitudinea prețului stabilit.

Ce vrea Popa?

Primarul Reșiței a explicat în detaliu ce urmărește prin achiziționarea funicularului, pentru unii o emblemă a orașului, pentru alții o structură metalică tot mai ruginită, fără de folos, care în curând va pune în pericol viețile cetățenilor. „Actualul proprietar nu a efectuat asupra obiectivului intervenții consistente de conservare/reparații, degradarea acestuia inducând riscuri la adresa integrității corporale și chiar a vieții cetățenilor. Putem pune în valoare funicularul pe componenta turistică și de petrecere a timpului liber. Vizăm realizarea pe anumite tronsoane a unei promenade suspendate, a unei tiroliene, a unui punct pentru activități de bungee jumping, dar și a unor spații de alimentație publică”, a explicat Nelu Popa.

Pentru toate acestea trebuie bani. Mulți bani. Dar banii nu sunt o problemă, arată primarul. Cu câteva condiții: să există un proiect inovativ, îndrăzneț și creativ și să nu fi fost niciodată implementat în Europa! Prea multe funiculare prin Europa nu mai sunt, iar cu coarda se sare de pe macarale și poduri, astfel că intențiile edilului-șef se înscriu în cerințele Uniunii Europene. Sunt 5 milioane de euro la dispoziție!

Accesarea unor astfel de fonduri ar fi, cu siguranță, varianta care să bucure pe toată lumea. Reșițenii ar admira orașul de la înălțime, amatorii de senzații tari și-ar consuma dozele de adrenalină fără să mai fie nevoiți să parcurgă zeci sau sute de kilometri, iar omul de afaceri Barbălată ar scăpa de grija că, într-o zi, vreo bucată de fier va nenoroci pe cineva.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/