Fie mașinăria l-a învins pe om (cum este cazul lucrărilor de reabilitare a tronsonului de drum DN 57 Moravița-Oravița), fie constructorii nu s-au prezentat la licitația anumitor proiecte. Acestea sunt explicațiile pentru dezvoltarea și modernizarea atât de lentă a României în ultima perioadă.
Comuna Berzasca de pe Clisura Dunării se află la un pas de a fi declarată stațiune turistică de interes local și are proiecte de milioane de euro. Cu toate acestea, unele dintre ele nu au fost scutite de tot felul de motive de-a dreptul puerile, uneori, atunci când vine vorba de concretizarea demersurilor.
Edilul Petru Nicolae Furdui este de părere, la fel ca alți primari din Caraș-Severin, că cele mai multe proiecte se împiedică după ce administrațiile publice locale și-au făcut treaba, traseul anevoios al documentațiilor începând la faza de licitație și, ulterior, la faza de execuție a lucrărilor. „Sunt proiecte de care putem să ne bucurăm pentru că avem finanțări, dar care sunt în diferite faze de implementare și care sunt determinate nu de strategia și de modul în care noi am abordat aceste acțiuni de implementare a lor, ci sunt date de lipsa forței de muncă, adică avem proiecte la care a fost repetată licitația de două-trei ori și nu au venit firmele.”, subliniază edilul pentru expressdebanat.ro.
Printre cele mai elogioase proiecte de care se vor bucura localnicii comunei de pe Clisura Dunării se numără: reabilitarea căminelor culturale din fiecare localitate (Berzasca, Liubcova, Bigăr – 500.000 de euro, prin fonduri europene), reabilitarea sălii de sport (tot prin fonduri europene), reabilitarea și modernizarea școlii gimnaziale, a sediului Primăriei și a dispensarului uman prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 (câte 500.000 de euro pentru fiecare sector), iar prin PNDL, edilul spune că lucrările la canalizare, precum și la stația de epurare din Liubcova (proiect în valoare de 1,2 milioane de euro) se află în faza de finalizare: „Suntem undeva la 95% gata. Sperăm ca, la anul, să se finalizeze.”, a concluzionat Furdui.