Printre inițiativele finanțate prin program de către Fundația Comunitară Timișoara și Lidl România se numără intervenţii de ecologizare şi accesibilizare a Insulei Cotu Mic de pe râul Timiş, promovarea artizanilor lugojeni şi activităţi culturale de teatru şi poezie în cartiere.
Fundația Comunitară Timişoara și Lidl România anunță primii câștigători lugojeni de micro-granturi nerambursabile din cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. Programul este finanțat de Lidl România cu peste 1.225.000 de lei în ediția a III-a și implementat în mai multe orașe din țară.
La Lugoj demersul este coordonat de Fundația Comunitară Timişoara și a dispus de 245.000 lei pentru finanțarea de inițiative de mediu şi educaţie din comunitate. Finanțările au fost acordate pe bază de concurs de proiecte, precedat de sesiuni online de îndrumare și feedback individual, la care au putut lua parte toți cei interesați să aplice. În urma concursului au fost selectate cinci proiecte finaliste care vor pune în practică idei variate de îmbunătățire a mediului şi a spaţiului comun.
Astfel, proiectul Asociaţiei Verde de Banat, cel al Asociaţiei Alternativei Sportive şi proiectul Grupului de iniţiativă „Punem insula pe hartă” şi-au propus să transforme Insula Cotu Mic prin activități de ecologizare, de conştientizare a importanţei protecţiei mediului, prin plantări de arbori, prin amenajări ale spaţiului verde și ale zonelor de acces la care sunt invitaţi toţi lugojenii.
Proiectul „Poeme prin cartiere lugojene”, imaginat de Asociaţia Culturală Tu şi Eu, reprezintă o primă iniţiativă de animare a unor cartiere din Lugoj prin activități culturale.
Scopul proiectului „Artizan Lugojan”, propus de Asociaţia de intervenţie şi regenerare comunitară, este crearea unei legături între meșteșugarii locali și tinerele generații, oferind celor din urmă o perspectivă proaspătă și variante viabile de dezvoltare profesională. Realizarea unor spații de întâlnire, prin generarea de mobilier urban, vor avea rolul de a aduce comunitatea împreună.
Selecția finală a proiectelor a fost realizată de către un juriu dedicat, format din specialişti în domenii legate de temele Fondului, împreună cu un membru din Consiliul Director al Fundației Comunitare Timişoara şi un reprezentant Lidl România.
„Apreciem curajul organizațiilor și grupurilor de inițiativă să iasă în spațiul public al orașului cu activități care îmbină preocuparea pentru mediu, educația şi implicarea comunitară. Ultimii 2 ani ne-au încercat din greu pe toți și ne bucurăm că există energie civică la Lugoj pe care o putem susține pentru a ne (re)conecta între noi și cu orașul după lungile perioade de restricții și izolare”, a spus Teodora Borghoff, Director programe, Fundația Comunitară Timișoara.
O cronică a programului, noutăți din proiecte, precum și fotografii de la activități se găsesc pe pagina web a programului https://fondulpentruunviitormaibun.ro/ şi https://www.fctm.ro/ sau pe pagina de Facebook Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timiş și a Fundației Comunitare Timişoara.