Colterm este la un pas să obțină 250 milioane lei, bani europeni, cu scopul de a produce în cogenerare energie termică și electrică. Proiectul prevede cumpărarea a zece turbine de înaltă eficiență, centrala de cogenerare urmând a fi realizată pe un teren aflat lângă CET Sud.
Colterm are mari șanse să beneficieze de o investiție importantă, în perioada următoare. Mai precis, Primăria Timișoara a depus o cerere pentru un proiect finanțat cu bani europeni, prin PNRR, care prevede cumpărarea a zece turbine de înaltă eficiență. Totul cu scopul producerii în cogenerare de energie termică și electrică.
Pentru a nu pierde finanțarea, a fost convocată o ședință de îndată a Consiliului Local Timișoara, luni, cu scopul aprobării mai multor modificări, la solicitarea Ministerului Energiei.
„Ministerul Energiei a transmis Primăriei Timișoara o cerere lungă de clarificări, cu nouă pagini de solicitări și a dat termen de rezolvare doar cinci zile. Printre aceste clarificări se numără și cererea expresă de modificare a studiului de fezabilitate, un demers extrem de greu de realizat. Primăria a cerut o prelungire a perioadei de răspuns la clarificări și i s-au acordat încă cinci zile. Echipele primăriei au lucrat și în weekenduri pentru a putea răspunde în doar zece zile lucrătoare la toate aceste clarificări”, a transmis Primăria Timișoara.
Mai precis, Consiliul Local Timișoara a aprobat indicatorii investiției și ai studiului de fezabilitate actualizat. Proiectul depus de Primăria Timișoara are o valoare totală de 250 de milioane lei și prevede cumpărarea a zece turbine de înaltă eficiență pentru producerea în cogenerare a energiei termice și electrice.
„Obiectivul specific al proiectului constă în stabilirea investițiilor necesare instalării unor capacități de cogenerare (motoare termice) pentru acoperirea consumului de energie electrică. Lucrările de execuție privind centrala de cogenerare sunt localizate pe terenul de lângă CET Sud Timișoara situat în intravilanul Municipiului Timișoara, care are o suprafață de 4.767 mp. Terenul se află în domeniul privat al Municipiului Timişoara. Soluţia tehnică de principiu propusă constă în montarea a 10 motoare termice de cogenerare cu puterea de 4,5 MWe și 4,4 MWt fiecare într-o hală metalică cu suprafața de 1.641 mp, regim înălțime parter, conectate la sistemul de utilităţi din cadrul CET Sud”, scrie în proiectul de hotărâre.