Proiect transfrontalier: stații meteo și capcane cu feromoni pentru supravegherea migrației insectelor

Veste bună pentru agricultorii din Banat. Aceștia vor afla concret ce tip de insecticid le va proteja culturile astfel încât să nu fie omorâte și insectele utile. 

Printr-un proiect transfrontalier, încheiat între Universitatea Politehnica din Timișoara și Primăria Zrenjanin din Serbia, se vor dezvolta noi tehnologii în domeniul agriculturii de precizie. Este vorba despre un sistem integrat, compus din stații meteo cu senzori care pe lângă parametrii de climă, va măsura și parametrii solului.

„Lângă aceste stații se vor insera niște capcane cu feromoni ca să putem face o corelare între parametrii de climă, tipul de insecte care vor ajunge în zona respectivă, dar și intervalul de timp în care se va întâmpla acest lucru.”, a declarat, pentru Express de Banat, Nicolae Stelian Lontiș, responsabil de proiect UPT. 

tm4ua media express de banat (100x1000px)

În acest fel, va putea fi supravegheată în timp real migrația transfrontalieră a insectelor și se vor asigura protecția mediului și conservarea biodiversității. Rețeaua cuprinde 20 de stații din care 10 vor fi montate în județul Timiș și 10 în Serbia. Periodic se vor colecta insectele și vor fi trimise specialiștilor din țara vecină pentru a fi studiate. În urma cercetărilor se va stabili, printre altele, și ce tip de insecticid poate fi folosit astfel încât culturile să fie protejate de dăunători, dar să nu fie afectați prădătorii utili. Stațiile meteo vor fi interconectate la un portal ce poate fi accesat cu ajutorul calculatorului. 

Vor avea loc și traininguri în cele două țări partenere destinate celor care vor utiliza sistemul. De asemenea, se vor organiza conferințe internaționale pentru dezbaterea și prezentarea rezultatelor actuale în domeniul sistemelor destinate agriculturii de precizie. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană în proporție de 85%, Guvernul României, 13% și partenerii din proiect, 2%. Seminarul de lansare va avea loc joi, 12 septembrie, în sala 115 a Facultății de Mecanică din cadrul UPT.

banner 970 x 250