Proiect inedit în Timiș: sat de vacanță pentru turiștii care ajung în Delta Banatului

satchinez da1

Autoritățile locale din Satchinez vor să dezvolte zona mai mult pentru turiști, astfel că în plan este amenajarea unui sat de vacanță, dezvoltarea unor pensiuni și a unor piste de biciclete în zonă. În același timp, în lucru este un plan de management pentru aria protejată Mlaștinile Satchinez, care, pe de o parte, are obiective de conservare pentru speciile și habitatele care se regăsesc pe teritoriu, pe de altă parte va reglementa activitățile umane care pot influența viața și existența acestora. 

Mlaștinile Satchinez formează o rezervație naturală ornitologică ce se întinde pe 242 de hectare în hotarul localităţii Satchinez. Încă de la înființarea ei, în 1942, la propunerea ornitologului Dionisie Linția, acest habitat a devenit un punct de atracție pentru toți iubitorii de excursii în aer liber, turiști și cercetători. Vegetația luxuriantă existentă în perimetrul rezervației propriu-zise constituie un excelent camuflaj pentru cuibăriș și clocit. De altfel, 53% din speciile întâlnite pe teritoriul României trăiesc aici.

satchinez da10

„Acesta este unul din motivele pentru care dorim ca până în 2027 să punem această rezervație în valoare. Lucrăm la un proiect care cuprinde amenajarea unui sat de vacanță destinat turiștilor, precum și a unor piste de biciclete. Mai mult decât atât, dorim să implicăm și privatul, prin construcția unor pensiuni și prin amenajarea unor bălți de pescuit.”, a declarat Florin Cheaua, primarul comunei Satchinez.

satchinez da11

Cercetătorii au studiat mult Mlaștinile Satchinez. Cel mai recent, în cadrul unui proiect derulat pe POIM, Axa pentru gestionarea ariilor naturale protejate. Scopul: elaborarea unui plan de management pentru ariile protejate. Proiectul s-a desfășurat în perioada mai 2017-mai 2020. Planul a fost depus pentru aprobare la Agenția pentru Protecția Mediului, este într-un proces de consultare, actualizare și obținere de avize pentru ca ulterior să meargă pentru aprobare la Ministerul Mediului.

„În acest plan se regăsesc două seturi de informații: legate de obiectivele de conservare – speciile și habitatele de interes conservativ care se regăsesc pe teritoriul Mlaștinilor Satchinez, ca obiective de conservare, specii de păsări, pești, mamifere. Pe de altă parte, măsurile de reglementare vizavi de activitățile umane care se desfășoară acolo și care influențează viața și existența acestor specii și habitate.”, a declarat Mihai Pascu, reprezentantul ONG-ului care a derulat proiectul.

satchinez da5

satchinez da2

Comoara din Banat: zeci de specii rare trăiesc în Mlaștinile Satchinez

Dintre speciile de interes conservativ, păsările sunt în numărul cel mai mare, a explicat Mihai Pascu.

„Sunt mai multe specii de stârci: stârcul cenușiu, galben, avem limicole foarte multe, specii care se hrănesc în mâl, avem prundăraș, fugaci. Sunt speciile de apă – mai multe specii de rațe, gâște care se regăsesc pe acest areal și chiar specii de răpitoare importante pentru zonă: eretele de stuf, eretele vânăt, sunt ciocănitori, berze, lopătarul, ciocîntorsul. Acestea se regăsesc în diferite stări de conservare, unele au o populație mai bine evidențiată, altele mai puțin. Însă toate sunt influențate de activitățile care se desfășoară în areal.”, a spus Mihai Pascu.

satchinez da14

satchinez da9

satchinez da15

Viața acestora este influențată, pe de o parte de schimbările climatice, pe de altă parte de acțiunile omului.

satchinez da13

„Suntem într-o zonă de câmpie unde resursele de apă nu sunt foarte bogate. Avem două, trei pâraie care străbat arealul, însă volumul de apă de care beneficiază acestea nu este foarte mare și, evident, scade în cursul anilor din cauza secetelor din această perioadă. Pe de altă parte, avem și activitățile antropice. Au fost activitățile de amenajare ale teritoriului care, prin canalizările executate, au întrerupt conectivitatea laterală a pâraielor cu lunca. Amenajările funciare din trecut și activitățile agricole, în special, de acum afectează speciile de păsări. Sunt foarte multe activități care trebuie controlate și sper ca prin aprobarea acestui plan de management să se întâmple mai bine pe viitor.”, a explicat Pascu. El spune și că pe lângă acest control al activităților antropice, trebuie avute în vedere și o serie de lucrări hidrotehnice care să permită acumularea apei în aceste zone umede și bălți.

Păsările de la Mlaștinile Satchinez pot fi văzute de turiști în orice perioadă a anului.

„Cea mai prielnică perioadă este primăvara, însă și începutul verii, când avem speciile cuibăritoare în zonă. În fiecare perioadă din an găsim specii pe care să le vedem: eretele vânăt, gâștele – le vedem în sezonul rece. Orice perioadă din an, cu un număr mai mare de specii și indivizi care pot fi observate în primăvară și începutul verii.”, a concluzionat Mihai Pascu.

Valoarea rezervației declarată arie protejată a fost recunoscută, din 1991, de forurile internaționale care militează pentru protecția păsărilor, precum Bird Life International.

satchinez da12

Foto: Facebook/POIM Mlastinile Satchinez

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/