Mii de locuitori din Bocșa, dar și din comunele învecinate au rămas fără spital, după ce administrația centrală a tăiat cu pixul unitățile din zona de vest a țării.
Locuitorii din Caraș-Severin au înfruntat și ei greutățile care au urmat, obligați fiind să parcurgă zeci de kilometri, ca să primească asistență medicală de specialitate. Nu mai puțin de 20 de oameni și-au pierdut viața în Valea Almăjului din cauza deciziei pripite luate de mai marii de la centru. Pentru că s-a ajuns în această situație, primăriile sunt obligate să se descurce pe cont propriu. Cu soluții care mai de care mai europene, edilii-șefi încearcă să le readucă oamenilor siguranța în ceea ce le privește starea de sănătate. Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte de acest fel, dar și cu șanse mari de concretizare, este cel inițiat de primarul Eugen Cismăneanțu. După ce a ascultat necazurile oamenilor, care l-au luat cu asalt în zilele de audiență, a decis să ia măsuri, în regim de urgență.
Finanțare de milioane
De altfel, Primăria Bocşa a și finalizat un proiect, pe care l-a înaintat potenţialilor investitori. „Mă refer la Asociaţia Medicilor din Europa, o asociaţie de caritate care şi-a manifestat interesul de a ajuta din punct de vedere medical oraşul nostru. Ceea ce noi am scris în acest proiect este că ne dorim un spital nou la Bocşa. În perioada imediat următoare voi merge să susţin acest proiect. Sper şi îmi doresc foarte mult să se realizeze, pentru că el nu va deservi doar oraşul, ci şi comunele arondate Bocşei”, a declarat edilul-șef pentru Express de Banat.
Liderul administrației publice locale se gândește și la locuitorii din Măureni, de exemplu, cărora le va fi mult mai uşor să ajungă la Bocşa decât la Reşiţa. „Din estimările noastre, pacienţii din localităţile limitrofe ar trebui să parcurgă acum mai mult de 50 de kilometri până la un spital. Ne dorim această unitate, mai ales în condiţiile în care ea ar veni pe fonduri şi îmi dau toată silinţa să realizez acest proiect. Pe aceeaşi structură a spitalului vechi, ar urma să se construiască un altul, poate pe alte specialităţi, dar având în vedere că în Asociaţia Medicilor din Europa sunt oameni de specialitate, cu specialiştii noştri, încercăm să optimizăm tot acest proces”, a subliniat primarul Eugen Cismăneanțu.
Investiţia ce urmează să fie făcută are o valoare cuprinsă între 3 şi 5 milioane de euro.