Proiect de aproape 1 milion de lei, demarat de Colegiul Pacienților

Asociația Colegiul Pacienților vrea să devină din ce în ce mai puternică, astfel încât să nu fie doar auzită de factorii de decizie, ci și ascultată. În acest sens, reprezentanții asociației au demarat un proiect pe fonduri europene prin care să cartografieze problemele din sistemul de sănătate și să îi informeze pe cetățeni cu privire la funcționalitatea acestuia. Subiectul a fost dezbătut la Timișoara în cadrul unei întâlniri cu furnizori de servicii medicale atât din sistemul public, cât și din cel privat.


Reprezentanții pacienților își propun să îi informeze pe cetățeni în ceea ce privește sistemul de sănătate și să identifice probleme care împiedică furnizarea serviciilor medicale de calitate, probleme pe care, mai apoi, să le pună pe masa factorilor de decizie. Totul face parte dintr-un proiect pe fonduri europene în valoare de aproape 1 milion de lei care va fi implementat până în luna septembrie a anului viitor.

„Prin acest proiect, Colegiul Pacienților își propune să aducă în atenția factorilor de decizie faptul că legislația din domeniul sanitar și, în special, contractul cadru cel care reglementează accesul populației la serviciile medicale trebuie să țină cont de nevoile și de situațiile reale din viața de zi cu zi pe care le întâlnesc în viața de zi cu zi. Pentru pacienți faptul că sunt amânați cu lunile să aibă acces la analizele de laborator pentru că plafonul se termină în trei zile este o problemă foarte acută. Faptul că te duci la un medic de familie, iar medicul de familie nu poate să facă o ecografie că nu are competența necesare”, a declarat pentru Express de Banat Cristian Sas, membru fondator al Colegiului Pacienților.

Concret, în proiect sunt prevăzute mai multe obiective precum instruirea a 300 de persoane în ceea ce privește domeniul Sănătate, propunerea a trei politici publice alternative din subdomeniile – ambulatoriu, paraclinic și spitalizare, promovate și acceptate, dar și efectuarea unor cursuri de formare în urma cărora vor fi eliberate 20 de certificate.

Prezent la dezbatere, Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen, fost consilier prezidențial pe Sănătate, fost Secretar de Stat și profesor a spus că proiectul este lăudabil, dar rezultatele nu se vor vedea într-un viitor apropiat.

„A consuma bani și a pune probleme legate de sistemul de sănătate și sistemul de învățământ este un lucru foarte bun pentru că sunt principalele sisteme care în România nu funcționează și, mai mult cel de învățământ, trag țara înapoi. Ceea ce vor este lăudabil. Informarea pacientului este foarte utilă, dar la fel ca alfabetizarea, o să dureze 50 de ani până dă rezultate. Eu cred, decât să se concentreze pe informare, era mai util să se concentreze pe soluții cu specialiștii”, a declarat pentru Express de Banat Virgil Păunescu, directorul OncoGen.

În cadrul proiectului va fi publicat în 100 de exemplare și un manual care va cuprinde concluzii legate de problemele identificate, dar și propuneri de schimbare a funcționalității sistemului sau a cadrului legislativ.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/