350.000 euro pentru promovarea patrimoniului istoric!

Oficialii cărăşeni s-au întrunit astăzi în municipiul Caransebeş pentru a lansa un nou proiect transfrontalier româno-sârb care, printre altele, va consolida identitatea regională. În cadrul acestuia este vizată şi crearea cât mai multor locuri de muncă.

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş, în parteneriat cu Muzeul Naţional Požarevac din Serbia au lansat astăzi proiectul ,,Imperivm Romanvm”, un proiect cu o valoare de peste 300.000 de euro, mult aşteptat de cele două comunităţi. Acesta îşi propune să consolideze identitatea regională pe teritoriile judeţului cărăşean şi al celui sârbesc, să familiarizeze cât mai mulţi oameni în ceea ce priveşte patrimoniul cultural şi istoric al regiunii de frontieră, prin realizarea de activităţi culturale ( expoziţii şi seminarii pentru cercetători ), dar şi să popularizeze aceste obiective printr-o strânsă legătură cu reprezentanţii din domeniul turismului. De altfel, proiectul implementat de cele două muzee îşi propune să atragă şi un număr cât mai mare de turişti în zona de graniţă a regiunilor Caraş-Severin, România, şi Branicevo, Serbia.

,,Dezvoltarea turismului european este o bază şi pentru crearea cât mai multor locuri de muncă prin activităţi legate de cercetarea potenţialelor situri arheologice, prin conservarea şi reabilitarea obiectivelor culturale, dar şi prin realizarea unor oferte de turism cultural-coerent. Ne propunem să realizăm şi o reţea de semnalizare a obiectivelor turistice pentru a trăi legăturile în sectorul turismului, prin promovarea principalelor situri arhreologice din cele două ţări. Sperăm să putem duce la bun sfârşit aceste obiective ale proiectului până la finalul perioadei şi să existe acea dorinţă de a pune în valoare ceea ce avem în aceste două oraşe şi, nu în ultimul rând, să punem în valoare Dunărea”, a declarat Adrian Ardeţ, directorul muzeului caransebeşean.

adrian ardet milorad djordjevic

La rândul lor, reprezentanţii muzeului de pe malul celălalt al Dunării şi-au exprimat punctul de vedere. ,,După ce s-au făcut cercetări mari în Regiunea Porţilor de Fier , proiecte asemănătoare nu am mai întâlnit, cultura sârbă şi cea română aşteptând de mult implementarea acestui proiect. Dunărea este fluviul care nu ne desparte, ci, dimpotrivă, ne uneşte. Avem mărturie toate urmele arheologice ale numeroaselor civilizaţii. Astfel, ţelul nostru comun este să arătăm opiniei publice din România şi Serbia, şi tuturor celor care sunt interesati, că ne cunoaştem foarte bine şi vom realiza ce ne-am propus”, a fost părerea directorului Muzeului Naţional Pozarevac, Milorad Djordjevic.

frunzaverde imperium romanum

Liderul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, susţine că cele două muzee reuşesc, printr-o nouă legătură, să pună în practică o idee mai veche. ,,Este foarte important că şi muzeul din Caransebeş, alături de alte instituţii din judeţ, gestionează asemenea fonduri transfrontaliere. Nu este o premieră colaborarea cu Pozarevac, pentru că noi am mai avut şi avem proiecte şi pentru spitalul din Reşiţa şi, evident, vom mai continua. Prin acest proiect, cele două muzee reuşesc să pună în practică o idee mai veche, aceea de a pune în valoare ceea ce a însemnat existenţa romană de o parte şi de alta a Dunării. Un asemenea traseu roman a mai fost gândit, dar cred că acum, cu o asemenea finanţare, vom reuşi să punem în evidenţă existenţa romană”, a declarat la finalul întâlnirii Sorin Frunzăverde. Potrivit acestuia, peste câteva luni va începe şi reabilitarea de substanţă a Muzeului Etnografic din Caransebeş, banii venind de la Ministerul Culturii, prin fonduri europene.

Proiectul ,,Imperivm Romanvm” este finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni şi are o valoare de 323.400 de euro, 82.800 de euro revenindu-i muzeului caransebeşean. Consiliul Judeţean Caraş-Severin este cofinanţator al acestui proiect, cu 2 procente.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/