Proiect: dascălii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale, suspendați de la catedră

Senatorul PNL Alina Gorghiu inițiază o propunere de modificare a Legii educației prin care dascălii trimiși în judecată pentru fapte penale incompatibile cu poziția deținută să fie suspendați de drept din funcție până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești. 

Potrivit inițiativei, suspendarea de drept a contractului individual de muncă are loc atunci când: „cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești” și în cazul în care „față de cadrul didactic a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.” 

Dacă respectiva cauză se află în faza urmăririi penale, conducerea instituției de învățământ va avea posibilitatea să suspende raporturile de muncă încheiate cu profesorul în cauză. Inițiatorul propunerii legislative, senatorul Alina Gorghiu, spune că infracțiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învățământ, atenție sporită.

leader board 728 x 90 px
„Orice act abuziv sexual direcționat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoțională și intelectuală. Soluția sigur nu este să privim pasiv la astfel de conduite reprobabile. Este o măsură esențială pentru a asigura nu doar încrederea în școala românească, ci și o protecție sporită beneficiarului principal al actului educațional: elevul. Am convingerea că va fi apreciată și votată în Parlament, deoarece trebuie să ținem departe de copii acele cadre didactice care au uitat sau nu știu că, prin comportamentul și atitudinea lor, prin calitatea noțiunilor predate și a modului în care interacționează cu elevii, trebuie să fie permanent un exemplu pozitiv.”, declară Alina Gorghiu.
Inițiativa a fost înregistrată joi la Camera Deputaților. For decizional va fi Senatul.