Programul laptele și cornul, operațional de ceva vreme în sistemul de învățământ românesc, a fost sistat la începutul anului școlar 2020-2021, ca urmare a parcurgerii materiei în modalitatea online din cauza COVID-19. Astfel, începând cu al doilea semestru, Ministerul Educației a făcut o serie de precizări privind reluarea programului, dat fiind faptul că majoritatea elevilor au revenit fizic la cursuri.
Conducerea fiecărui Inspectorat Școlar Județean are obligația să asigure depozitarea alimentelor în condiții adecvate și respectarea măsurilor de siguranță igienico-sanitare. Directorii unităților de învățământ răspund de respectarea condițiilor de igienă privind primirea, depozitarea și distribuția produselor, după caz, precum și de întocmirea evidențelor prezenței preșcolarilor/elevilor la distribuția produselor și la desfășurarea măsurilor educative.
Depozitarea produselor în unitățile de învățământ se face în spații special amenajate pentru depozitarea/păstrarea produselor în condiții de igienă, dotate, după caz, cu echipamente frigorifice, monitorizate din punct de vedere al temperaturii. Persoanele nominalizate de directorul instituției de învățământ pentru a distribui produsele preșcolarilor și elevilor prezenți la cursuri vor confirma cantitatea și calitatea acestora pe documentele care însoțesc produsele, respectiv pe avizele de însoțire a mărfii prin semnătură în momentul recepției.
Referitor la modul în care vor fi distribuite alimentele, persoanele abilitate au creionat un model săptămânal pentru elevii din clasa pregătitoare, clasele I-VIII și preșcolarii din grădinițele cu program normal:
– produse lactate: Lapte UHT, 200 ml, 3 zile/săptămână (luni, marți, miercuri);
– produse de panificație –zilnic: corn/baton 3 porții – luni, marți, miercuri și biscuiți uscați/covrigi – 2 porții – joi și vineri;
– fructe (mere) – 2 zile/săptămână (joi și vineri).
De aceste produse vor beneficia doar elevii și preșcolarii prezenți la cursuri, în școală sau grădiniță, nu și cei care își desfășoară activitatea didactică în online (din cauza lipsei unei reglementări legale în această privință).
La nivelul județului Caraș-Severin, numărul total de beneficiari ai programului cornul și laptele este de 24.298.
Evidența unică a numărului de porții de fructe și porții de lapte consumate și pentru care se solicită ajutor financiar FEGA, precum și a numărului de preșcolari și elevi participanți la implementarea măsurilor educative aferente, se completează cu numărul porțiilor consumate de către preșcolarii și elevii prezenți la cursuri, conform catalogului de prezență și se transmite la Consiliul Județean Caraș-Severin, până cel mai târziu în data de 10 a fiecărei luni pentru luna precedentă, pe adresa de e-mail cjcs@cjcs.ro și la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, pe adresa de e-mail: program.lapte.corn.2021@gmail.com.
Sursa foto principal: dbrealitynews.ro.