Programul „Anghel Saligny”, o dezamăgire? „Noi aveam alte așteptări”

ramna

Primăria Ramna urmează să depună în perioada imediat următoare cereri de finanțare pe noul program de investiții locale, lansat la sfârșitul lunii septembrie de Ministerul Dezvoltării.

Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” a fost așteptat cu interes de primăriile din Caraș-Severin, și nu numai, având în vedere că prin acesta sunt finanțate proiecte ce țin de modernizarea infrastructurii locale. Însă, pe cât de așteptat a fost de primari, pe atât de dezamăgitoare ar putea fi sumele care vor ajunge într-un final la aceștia.

Printre unitățile administrativ-teritoriale din județ care se pregătesc să depună cereri de finanțare pe Programul Național „Anghel Saligny” se numără și comuna Ramna. „Vom depune solicitare pentru trei proiecte: canalizare menajeră în comuna Ramna, extindere alimentare cu apă în satul Bărbosu și modernizare străzi comunale în localitățile Ramna și la Valeapai, iar aici avem în jur de 7,8 km de asfalt, cu rigole betonate. Avem întocmite și studiile de fezabilitate, trebuie doar actualizate, pentru că aceste proiecte au fost depuse și pe FDI în 2019, pe acel Fond de Investiții care a fost, ulterior, anulat.”, ne-a declarat primarul comunei Ramna, Magdalena Ciurea.

celtic transilvania 1000x100px

Pentru ca toate acestea proiecte să nu rămână doar pe hârtie, comuna Ramna ar avea nevoie de 36 de milioane de lei, în condițiile în care prin „Anghel Saligny” o comună primește în jur de patru milioane de lei. „Nu ne încadrăm cu cele trei proiecte în patru milioane de lei. Vedem ce va fi. Eu sper că se vor aproba, că așa, pe patru milioane de lei nu prea ai ce face, un kilometru de străzi eventual. Prioritate pentru mine ar fi canalizarea, pentru că nu poți să asfaltezi mai întâi, după care să spargi din nou străzile. Ca să fiu sinceră, aceste norme ale programului ne-au dat peste cap, pentru că noi aveam alte așteptări, adică sumele să fie mai mari. Măcar două proiecte să fie aprobate pentru o comună. Rămâne de văzut ce va fi până la urmă și câte solicitări vor fi la nivel național pentru apă și canal.”, a mai spus Magdalena Ciurea.