Programe de asistenţă socială pentru bătrâni, valabile doar până la alegerile parlamentare din 2020!

Guvernul a aprobat, în şedinţa de azi, un proiect de hotărâre privind două programe de interes naţional pentru dezvoltarea sistemului de asistenţă a vârstnicilor la domiciliu, care vor fi implementate în perioada 2018-2020. Din Caraş-Severin, beneficiari vor fi bătrâni din aproximativ 25 de comune.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că unul dintre programe vizează „creşterea calităţii vieţii persoanelor vârstnice singure sau a căror familie nu poate să le asigure îngrijirea. Prin cel de-al doilea program, serviciile publice de asistenţă socială din o mie de comune vor fi sprijinite ca să obţină certificatul de acreditare. Practic, cele o mie de comunităţi locale vor primi fonduri, timp de doi ani, ca să angajeze asistenţi sociali”. Bugetul alocat celor două programe va fi de 115 milioane de lei.

Programul „Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente“ urmăreşte: asigurarea de servicii de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 1.000 de persoane vârstnice dependente pentru persoanele încadrare în grad de dependență, potrivit Grilei naționale a persoanelor vârstnice; înființarea unităților de îngrijire la domiciliu publice, în cadrul/în subordinea serviciului public de asistență socială, în unitățile administrativ-teritoriale în care acestea nu există.

Se urmăresc trei indicatori de eficienţă: a) costul estimat pentru o persoană beneficiară este de 975 lei/lună, la un număr mediu de 15 ore de îngrijire pe săptămână, potrivit costului standard de 15 lei/oră; pentru un an, costul este de 11.700 lei; b) numărul total estimat al îngrijitorilor angajați în cadrul unităților de îngrijire la domiciliu este de 50 de persoane; c) numărul estimat al managerilor de caz pentru persoane vârstnice care beneficiază de suport pentru realizarea unor activităţi instrumentale ale vieţii zilnice este de un manager de caz la 20
de persoane.

Prin acest program se urmăreşte ca 1.000 de persoane vârstnice dependente „să îşi trăiască viaţa, cu demnitate, în propria locuință, ca urmare a furnizării de servicii de îngrijire la domiciliu“. De asemenea, pe această cale va crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu publice și de servicii de asistență comunitară şi va fi redus numărul de persoane aflate „în așteptarea internării într-un cămin pentru persoane vârstnice, în localitățile în care există centre rezidențiale, dar nu există unități de îngrijire la domiciliu“, se spune în anexa la hotărârea de guvern adoptată azi.

Programul se derulează pe o perioadă de 2 ani de la data încheierii contractelor de finanţare, dar nu mai târziu de data de 30 noiembrie 2020. Semn că Guvernul PSD-ALDE a ajuns să emită acte normative valabile numai până în preajma alegerilor parlamentare din anul 2020.

De asemenea, Programul „Creșterea capacității serviciilor publice de asistență socială din unele unități administrativ-teritoriale” este valabil tot până la 30 noiembrie 2020. Acesta prevede „susținerea salariului unui număr de 1000 de asistenți sociali în unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, în care nu există înființat/nu s-a acreditat serviciul public de asistență socială“. Costul pentru suportul acordat unității administrativ-teritoriale pentru înființarea serviciului public de asistență socială acordat prin program constă în salariul asistentului social, respectiv 3.717 lei lunar. Salariile vor fi asigurate 24 de luni. O mie de comune vor beneficia astfel de acest program, ceea ce ar însemna că din Caraş-Severin vor fi alese circa 25 de comune.

 

Foto: adevarul.ro.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/