A sosit momentul unei noi campanii de curățenie de primăvară la Lugoj, care va începe cu data de 15 martie. Timp de mai multe săptămâni, angajații departamentului sere și spații verzi, împreună cu cei de la salubrizare, vor colecta deșeurile vegetale și crengile rezultate după curățenia din grădini.
„Până la data de 15 martie, lugojenii sunt rugați să sune la numărul de telefon 0256 351 902 pentru a programa data de preluare a deșeurilor vegetale”, spune arh. Paul Gribincea, administrator interimar al Societății de Administrare a Patrimoniului.
Organizatorii acțiunii menționează, de asemenea, că se pot depozita gratuit deșeuri rezultate din construcții precum și resturi vegetale, la groapa de gunoi de lângă balastiera Cotuna, între orele 8.00 – 16.00. De reținut: deșeurile nu vor fi preluate dacă sunt amestecate (de exemplu, deșeuri din construcții cu resturi vegetale).
În ceea ce privește deșeurile voluminoase precum mobilier, covoare, instalații sanitare, cărucioare sau orice obiecte de dimensiuni mai mari, acestea vor fi preluate de către Retim în cadrul campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase. Retim are circa 4 astfel de campanii pe an și sunt anunțate pe pagina de Facebook și pe website-ul acestora: www.retim.ro.
Persoanele fizice sau juridice care doresc să facă comanda pentru preluarea deşeurilor voluminoase de către Retim de la o anumită adresă, trebuie să procedeze după cum urmează: realizarea unei comenzi online la adresa de email radu.ungur@retim.ro sau gabriela.hanes@retim.ro, plata contravalorii serviciului în avans, urmând ca Retim să programeze preluarea deșeurilor voluminoase de la adresa menționată. Tariful include serviciile de manipulare, ridicare, transport și neutralizare.
Depozite deja existente
Deșeurile din categoria DEEE precum televizoare, calculatoare, imprimante, tastaturi etc. pot fi depozitate în containerul special amplasat în zona Parcul Copiilor din Lugoj, în spatele fostei Prefecturi. Bateriile, acumulatorii sau becurile pot fi depozitate la punctele de colectare din supermarketurile Lidl și Kaufland din oraș. Deșeurile de sticlă se depozitează în clopotele verzi amplasate în diverse cartiere și zone din oraș. Deșeurile din plastic, PET-uri, carton, hârtie sau metal se depozitează în tomberoanele galbene puse la dispoziție de Retim pentru persoane fizice și juridice. Deșeurile menajere se depozitează în tomberoanele negre puse la dispoziție de Retim pentru persoane fizice și juridice. În curând, va fi pus la dispoziția lugojenilor un container special pentru colectarea deșeurilor din polistiren.
Paul Gribincea amintește și care sunt locurile unde nu se aruncă deșeurile: în parcuri, lângă tomberoane și coșuri de gunoi, lângă clopotele pentru colectare sticlă, în spații abandonate sau orice locații neamenajate pentru depozitarea deșeurilor: „Deși pare dificil să schimbăm anumite obiceiuri, este de dorit să conștientizăm că doar dacă ne vom îndrepta cu toții în aceeași direcție, vom reuși să intrăm în normalitate. Trebuie să înțelegem că trăim în comunitate și că este de dorit să adoptăm principiul ceea ce mie nu îmi place, altuia nu îi voi face”.