Program PNDL fără finanțare! Firmele au întrerupt lucrările pentru că nu și-au primit banii de la fostul guvern

Reprezentanții administrației locale din comuna timișeană Găvojdia, dar și alți edili din zona de est a județului Timiș sunt nevoiți să vadă cum firmele care au câștigat licitațiile și au început lucrările la diverse obiective de investiții le întrerup. Motivul? Fostul Guvern Dăncilă a „uitat” să plătească proiectele finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală…

Proiectele de la nivelul întregii țări prin PNDL 2 au reprezentat unul dintre principalele subiecte de campanie electorală ale candidatei Viorica Dăncilă la prezidențiale. Doar că fostul prim-ministru a uitat să și menționeze că guvernul condus de ea nu a plătit facturile către firmele care au câștigat licitațiile, astfel că acestea, una după alta, au abandonat lucrările până când problemele vor fi rezolvate. Acest lucru s-a întâmplat și pe raza comunei Găvojdia, a cărei administrație are în derulare în acest an proiecte care trec de 2,5 milioane de euro. Banii atrași, 2 milioane de euro, sunt de la Uniunea Europeană și aici nu sunt probleme. În proiect sunt și 1,5 milioane de lei, fonduri guvernamentale pentru proiectele PNDL, care vizează reabilitarea școlii din Jena și a grădiniței din Găvojdia.

Doar că, de ceva timp, firmele care au câștigat licitațiile și-au luat sculele și au plecat, deși edilii locali au făcut tot ce a ținut de ei pentru a nu fi întârziate plățile. „Pe proiectele atrase de noi prin Programul Național de Dezvoltare Locală cele două firme care au câștigat licitațiile au oprit munca din cauză că fostul guvern nu a virat banii pentru prima parte a lucrărilor prestate. Noi nu avem nicio vină! Am depus din timp situația la București pentru ca aceste societăți să-și ia banii. Vor reîncepe treaba în momentul când situația legată de achitarea plăților va fi rezolvată. Sunt probleme pe proiectele PNDL și firmele din toată țara, care au câștigat licitațiile și lucrează, așteaptă banii.”, a declarat Dănuț Stoica, primarul comunei Găvojdia.

Edilii locali au însă în derulare alte investiții, care se realizează cu bani europeni sau cu fonduri locale, cum ar fi betonarea de rigole și construirea de podețe la intrările în gospodării, pe mai multe străzi din Găvojdia, reabilitarea grădiniței din Lugojel, reabilitarea căminului cultural din Găvojdia, extinderea rețelei electrice la noile cartiere din Găvojdia și Lugojel și multe alte lucrări mai mici.