Profită de legea în vigoare!

Speriați de ce au văzut la televizor, cărășenii se înghesuie la ghișeele Instituției Prefectului ca să își refacă permisul de conducere. Numărul persoanelor care ajung să își schimbe carnetul s-a dublat în această perioadă.

Aproape zece zile ne despart de implementarea prevederilor legii 203/2012, prevederi care aduc modificări Codului Rutier. Din 19 ianuarie, șoferii care au carnetul expirat vor fi nevoiți să treacă printr-un control medical ce depășește suma de 150 RON ca să atașeze la dosar și fișa medicală. Tocmai pentru a scăpa de o cheltuială în plus, oamenii se înghesuie încă din prima zi de lucru la ghișee ca să își schimbe permisul de conducere cât timp funcționează prevederile mai blânde ale legii.

Coadă la permise

Dacă în mod normal erau eliberate în jur de 200 de permise, din care doar 30 din cauză că termenul de expirare se apropia, în pragul noii legi, numărul celor care aplică pentru preschimbarea permisului trece de 400. Această aglomerație este explicată de către șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituției Prefectului Județul Caraș-Severin:  „Toată lumea vrea să își schimbe permisul chiar dacă unii dintre ei au valabilitatea pentru încă șapte, opt sau chiar nouă ani. Este o isterie din cauză că în mass media s-a anunțat că de la 19 ianuarie este obligatorie fișa medicală atașată actelor pentru eliberarea permisului. Într-adevăr, fișa medicală este obligatorie după 19 ianuarie pentru permisele expirate, așa cum era și până acum, numai că după această dată nu mai este permis să vii după un an, doi să preschimbi permisul pentru că așa vrei, îți trebuie un motiv întemeiat: pierdere, furt sau deteriorare”, precizează șeful serviciului, comisarul șef George Marinescu.

Fișa medicală este totuși necesară

Deşi presupune costuri suplimentare, fișa medicală este considerată de folos, chiar indicată, mai ales șoferilor de vârsta a treia, autorii ultimelor accidente rutiere grave din județ. „Această fișă medicală este necesară, iar legea nu face decât să transpună în practică o directivă europeană care spune că la maximum zece ani orice șofer amator care dorește să își schimbe permisul de conducere trebuie să fie supus unui control medical. În cazul șoferilor profesioniști, aceștia trebuie să efectueze respectivul control o dată la cinci ani”, completează comisarul șef George Marinescu.

Noua lege are două excepții. Dacă permisul este deteriorat sau pierdut atunci fișa medicală nu va fi obligatorie, însă nici valabilitatea permisului nou primit nu va mai fi pe zece ani ci pe câți ani mai rămăseseră pe vechiul permis până la expirare.