Trei dintre profesorii universității reșițene trimiși în judecată pentru fapte de corupție au primit în primă instanță pedepse privative de libertate, contrar tuturor pronosticurilor, care au avut în vedere faptul că au recunoscut toate faptele reținute în sarcina lor, dar și spețe asemănătoare, în care cadre didactice ce au luat șpagă sau au pretins scene de amor studentelor au scăpat fără nicio zi de pușcărie.
Decanul Facultății de Științe Sociale din cadrul UEM, Florin Franț, a fost condamnat la doi ani de închisoare. Ruxana Ghiță, la trei ani și două luni, iar Irina Oriol, la trei ani și opt luni de pușcărie! Mult, foarte mult, au comentat imediat după aflarea sentinței Tribunalului Caraș-Severin avocații inculpaților. Și au și destule argumente în acest sens, spun ei. Spre exemplu, Cosmin Bolosin, unul din apărătorii lui Florin Franț, susține că practica judiciară a instanțelor din România ar fi obligat și instanța cărășeană să aplice pedepse neprivative de libertate. Nu de alta, dar în cazuri mult mai grave decât cel de la Reșița, spune avocatul, s-au aplicat pedepse mult mai blânde.
„Sentința dată de Tribunalul Caraș-Severin în opinia mea nu îndreptățește probele dosarului, nu îndreptățește persoana inculpatului și poziția procesuală pe care acesta a avut-o. Pot să arăt cu certitudine că este foarte greu de digerat o sentință de doi ani cu executare dată pentru doi pupici. Cred că numărul pupicilor a fost proporțional cu numărul anilor, dar modul de executare al pedepsei în opinia mea ar trebui să fie aplicarea suspendării sub supraveghere. Cred că această sentință este nelegală și netemeinică, dar cu siguranță o vom contesta la Curtea de Apel Timișoara, care, în mod cert, va cenzura ceea ce a dat Tribunalul Caraș-Severin. De obicei, în astfel de cauze, cu un pericol social minor, instanțele aplică o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, dar bineînțeles că nu dau eu pedeapsa”, a afirmat Cosmin Bolosin.
Avocatul mai spune că ar trebui să existe o practică judiciară comună, mai exact, ca dosare aproape similare să fie pedepsite cam la fel. Să nu existe astfel de discrepanțe între soluțiile date. Și, în acest sens, invocă speța unui profesor universitar din Iași, care a fost tratat de către instanță cu altă clemență. „Am depus o practică judiciară de la Tribunalul Iași, care l-a condamnat pe acel «profesor porno», care chiar dacă era urmărit penal și știa acest lucru voia să facă sex oral cu o studentă. Deși era acuzat și de șantaj, i s-a aplicat o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere. Această sentință a fost depusă la dosar, dar văd că instanța nu a ținut cont de ea”, a mai precizat avocatul Bolosin.