Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, profesorul Emilian Popovici, face o comparație între fumători și persoanele care aleg să nu se vaccineze împotriva SARS-CoV-2.
Elementele comune din aceste două situații sunt legate de faptul că ambele cresc riscul de deces și ambele fac parte din categoria factorilor modificabili, adică factori care pot fi eliminați.
„Decizia de a nu te vaccina pentru infecția cu virusul acesta nenorocit este un factor de risc modificabil de deces, tot așa cum este decizia de a nu renunța la fumat a unui fumător, pentru a preveni un potențial deces datorat fumatului. Și într-un caz și în celălalt riscul poate fi foarte semnificativ redus printr-o singură hotărâre și aceasta este aceea de a te vaccina pentru prima situație sau de a renunța la fumat pentru a doua”, a spus prof. univ. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.
În plus, riscul unui adult nevaccinat de a muri în urma infecției cu SARS-CoV-2 este de zeci de ori mai mare decât în cazul unei persoane vaccinare.
„Să nu uităm că riscul unui adult nevaccinat de a deceda în urma infec’ției Covid-19 este de 68 de ori mai mare decât cel al unui adult care a primit cele două doze plus doza booster și să avem în vedere că Danemarca și Suedia au putut să renunțe la măsuri nu pentru că virusul nu ar mai circula la ei, ci pentru că atât danezii cât și suedezii sunt majoritar vaccinați ! Este rezumatul celor scrise de Benjamin Mazer într-un articol cu titlul <<Covid nu se va sfârșit precum gripa ci va fi precum fumatul>>”, a mai spus prof. univ. dr. Emilian Popovici.