Profesorii cer bac diferențiat!

În cadrul conferinţei de dialog social organizată de Confederaţia Naţională Sindicală Meridian s-a constatat că reprezentanții sistemului de învățământ din județ sunt de acord cu implementarea examenului de bacalaureat diferențiat.

O altă temă aflată pe ordinea de zi a conferinței județene de săptămâna trecută a fost situația din învățământul românesc, în special noua lege ce vizează bacalaureatul diferențiat în funcție de profilul liceului. Așadar, prezenți la conferință au fost 11 profesori și directori ai liceelor tehnologie din județ. Aceștia au fost de acord cu introducerea bacalaureatului tehnologic în liceele unde copiii învață în primul rând o meserie care ar trebui să le asigure un loc de muncă.

S-a stabilit că principala cauză a procentului mic de promovare a bacalaureatului este faptul că mulți dintre elevi nu au capacitatea necesară pentru a susține un examen de nivelul acesta. Aceasta a fost concluzia la care au ajuns mai mulți reprezentanți din învățământ. „Consider că decizia ministrului educației în vederea diferențierii examenului de bacalaureat este una foarte bună. În acest fel se va realiza o selecție și va merge la facultate cine într-adevăr are capacitatea să învețe mai mult”, precizează Maria Zvarici, președintele Sindicatului Învățământ Preuniversitar Caraș-Severin, lider al Federației Educației Naționale.

De asemenea, președintele Confederației Sindicale Naționale Meridian, Ion Popescu, prezent la conferința județeană, a declarat că populația ar trebui să revină la zicala „Meseria este brățara de aur”. „Am dorit să punem accentul în acestă conferință pe școala profesională. Fără să avem meseriași buni, fără să avem baza aceasta de jos nu ajungem nicăieri. Acum toți vrem să avem diplome și putem observa că diplomele ajută tot mai puțin dacă nu avem meseriașii. Dorim ca liceele tehnologice, sursa aceasta de meseriași, să ia amploare, să se dezvolte că atlfel nu mai avem cu cine lucra. Meseria rămâne o bogăție”, explică Ion Popescu.

Am fost plăcut surprins să constat că reprezentanții inspectoratului școlar județean cât și colegii dânșilor, directori ai unor instituții de învățământ tehnologic au fost de acord cu acest bacalaureat diferențiat. Și eu sunt de aceeași părere cu aceștia, cred că prin acest mod numărul elevilor care vor susține examenul și a celor care vor obține o medie de admitere va fi mai mare decât în anii trecuți”, declară Silviu Hurduzeu, prefectul județului Caraș-Severin. De asemenea, acesta a dorit să sublinieze faptul că cei care pot să facă ceva pentru viitorul elevilor sunt dascălii, principalii formatori de caractere.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/