UPDATE. Profesorii corupți sunt la mâna judecătorilor. Franț și Oriol rămân în arest preventiv!

La Tribunalul Caraș-Severin începe în mai puțin de o oră procesul cadrelor didactice care au șocat o țară întreagă prin practicile adoptate în incinta unei universități de stat. Acum, vor trebui să le explice magistraților de ce au procedat așa.

Profesorii de la UEM sunt chemați astăzi la instanță, după ce la începutul săptămânii procurorii au anunțat că au trimis în judecată primul lot de cadre didactice universitare. Care mai de care cu funcții și distincții, aceștia vor trebui să găsească, totuși, o explicație pe care să le-o prezinte judecătorilor astfel încât să îi impresioneze că sunt nevinovați. Asta, deși este, practic, imposibil, ținând cont de probele de la dosar. În scurt timp, profesorilor li se va pune la dispoziție, în Cameră Preliminară, rechizitoriul întocmit de anchetatori.

Tot astăzi se discută măsurile preventive stabilite la momentul perchezițiilor. „Se discută oportunitatea menținerii arestului preventiv și, de asemenea, dosarul va intra în Cameră Preliminară, cu această ocazie comunicându-se și rechizitoriile din dosar. Sper că măsura arestului preventiv, referitoare la clientul meu (N.R. Florin Franț) nu mai este oportună. Dumnealui nu a influențat și nu va influența urmărirea penală, fiind un om cu activitate prodigioasă în domeniul academic, iar această măsură excepțională a arestului preventiv ar fi normal să fie înlocuită cu o măsură mult mai ușoară, a declarat avocatul Cosmin Bolosin pentru www.expressdebanat.ro. Pe lângă Florin Franț, în arest preventiv se mai află și Irina Oriol.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că „inculpaţii Franţ Florin, Oriol Irina, Ghiţă Ruxana Mariana Lavinia şi Vişan Mihai, atât personal, cât şi apelând la alte cadre didactice, au promovat sau sprijinit promovarea unor studenţi (printre care şi un investigator) la materiile la care ei sau alţi colegi erau titulari, existând situaţii în care lucrările de an erau aduse gata făcute de către studenţi sau erau date în biroul de lucru al cadrului didactic, într-un cadru privat, fiindu-le permis studenţilor favorizaţi să copieze. Totodată, în unele situaţii, se acordau note mari pentru menţinerea de către studentul favorizat a unei medii care să-i permită rămânerea pe locurile fără taxă sau dobândirea unei poziţii mai bune pentru care să nu mai plătească taxă în anul următor de studii, toate acestea ca urmare a cointeresării materiale a cadrelor didactice sau pentru favoruri de natură sexuală – ca în cazul inculpatului Franţ Florin – ori pentru dobândirea/menţinerea unei protecţii (juridice, economice, sociale) din partea celor favorizaţi, ca urmare a poziţiei pe care aceştia o deţin în rândul comunităţii”.

UPDATE 1 – Rămân în arest preventiv!

În urma înfățișării de astăzi, instanța a constatat legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Franț Florin şi Oriol Irina. Prin urmare, judecătorii au menținut măsura pe o durată de 30 zile, începând cu data de astăzi și până pe 19 septembrie 2015, inclusiv. În ceea ce îi privește pe ceilalți profesori, din primul lot trimis în judecată, Ghiță Ruxandra și Vișan Mihai rămân sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, având mai multe interdicții.

Potrivit soluției pe scurt, avocații au termen de apel 48 ore de la pronunţare. Florin Franț va ajunge astăzi în Penitenciarul Timișoara, iar Irina Oriol, în cel din Arad.

Rămâi cu Express de Banat, revenim cu amănunte!

 

Comments

  1. andy says:

    Efectiv nu vad ce mai e de discutat pe aceasta cauza. E clar ca sunt vinovati. In cazul lor nu vorbim de o simpla spaga luata de un angajat bugetar pentru favorizarea unei persoane sau firme ci vorbim de sabotarea societatii civile prin ajutorul dat unor nulitati de a accede la functii de conducere. Candva, din gramada nultitatilor care au promovat examenele pe bani, ne trezim cu un presedinte de consiliu judetean, senator, parlamentar, europarlamentar sau chiar ministru. Sa nu ne mai miram de ce Romania a ajuns cosul de gunoi al Europei.

  2. Adam says:

    Este necesara “discutia” avand in vedere ca instanta trebuie sa dea si pedepsele. Se stabileste gradul de vinovatie in parte, in functie de care vor fi si condamnarile. Acestea nu sunt in solidar, ci individual!Nu pot primi toti la fel, dupa cum nu sunt vinovati toti in egala masura.

  3. Chebutiu e de vina! says:

    Chebutiu e de vina! Am zis!