Profesor timişorean, despre decizia de a se deschide şcolile în luna septembrie: „Sunt rupţi de realitate! Parcă nu ştiu ce fac”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că se deschid şcolile în 14 septembrie pentru anul preuniversitar 2020-2021. Însă vor exista trei scenarii: verde, galben şi roşu. Sunt şi profesori care dezaprobă decizia şefului statului pe care o consideră pur electorală, fără să se gândească la sănătatea şi la siguranţa elevilor şi a profesorilor.

Adrian Kali, profesor de istorie la Liceul „Grigore Moisil”, analizează situaţia ţinând cont de mai multe aspecte. Primul luat în considerare este cel financiar, profesorii fiind nevoiţi să îşi procure singuri măştile.

„În aceste momente, cei care ar trebui să decidă deschiderea anului şcolar să fie factorii locali. Şi am mers pe anumite considerente. În primul rând, dacă eu, profesor, mă duc să predau la 30 de elevi, cine îmi plăteşte nenorocita aia de mască, pentru că mie îmi trebuie cel puţin două măşti pe zi. Două măşti pe zi valorează aproximativ 40 de lei pe lună. Deci eu trebuie să mă duc să fac muncă patriotică, e o diminuare salarială, îmi diminuează cu 1% salariul că îmi cumpăr măştile.”, a precizat Adrian Kali pentru Express de Banat.

Profesorul vorbeşte apoi despre faptul că profesorii nu sunt protejaţi împotriva virusului. În condiţiile începerii şcolii, şi profesorii se vor afla în linia întâi. În comparaţie cu medicii, aceştia nu vor fi echipaţi decât cu o mască pe care trebuie să şi-o achiziţioneze singuri.

Cuib de vise 1000x100

„Dacă ne înghesuim, există şanse ca cineva să aducă COVID-ul în şcoala aia. Apoi ce se întâmplă cu cadrul didactic? Acesta este obligat să vină şi să facă şcoală pentru că aşa vrea preşedintele. Noi în acest moment suntem în linia întâi. Dacă un medic care merge ca un cosmonaut în linia întâi are şanse să contacteze virusul, eu care merg ca orice om normal la clasă câte şanse am să mă îmbolnăvesc? Un exemplu concret, se dau manuale care au trecut prin nu ştiu câte mâini. Este cea mai uşoară formă de a transmite virusul.”, a adăugat profesorul.

Nu în ultimul rând, profesorul a vorbit şi despre triajul epidmiologic şi se întreabă cu câte ore trebuie să vină elevii mai devreme la clasă pentru a fi verificaţi. „Să ne gândim la lucrurile practice. Se vor pierde ore în şir doar ca să se facă verificarea epidemiologică înainte de intrarea în clase. Oamenii aceştia parcă nu au făcut şcoală în viaţa lor. Sunt rupţi de realitate. Parcă nu ştiu ce fac.”, a completat Adrian Kali.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/