Stocurile de produse, puse la dispoziție de stat prin programul „Laptele și cornul”, care ocupă acum depozitele școlilor și ale producătorilor, pot fi redistribuite. Executivul a aprobat, în cadrul ședinței din 22 iulie, Ordonanța de Urgență promisă de ministrul Adrian Oros în cadrul vizitei la Timișoara.
Școlile din țară au rămas cu o cantitate substanțială de produse pentru că elevii au fost trimiși acasă din cauza pandemiei COVID-19. La rândul lor, și producătorii au rămas cu milioane de produse în depozit, toate plătite de stat. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent în aceste zile la Timișoara, a declarat că, în timpul stării de urgență, laptele și cornul puteau fi distribuite centrelor sociale, bolnavilor de COVID-19 sau familiilor cu probleme financiare. Responsabilitatea era în mâna reprezentanților consiliilor județene, care de altfel ar fi fost și anunțați la vremea respectivă de acest lucru, dar care nu au demarat procedura argumentând că nu există un document oficial care să le permită să acționeze în acest fel.
Acum, în timpul stării de alertă, Guvernul a fost nevoit să creeze cadrul legal astfel încât problema să fie rezolvată pentru că produsele riscă să expire. Autoritățile au anunțat că, prin acest act normativ, tot ce nu au mai primit elevii se poate trimite către diferite organizaţii umanitare, unităţi sanitare, de asistenţă socială, de îngrijire şi asistenţă medico-socială sau către beneficiarii Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. De asemenea, s-au stabilit și condiţiile pe care stocurile de produse contractate, rămase nedistribuite la data suspendării cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar, trebuie să le îndeplinească: