Produsele din carne, la control! Cea mai mare problemă în Caraș-Severin: informarea consumatorilor

Peste 800 de kilograme de carne au fost verificate în mai puțin de două săptămâni de inspectorii de la Protecția Consumatorilor Caraș-Severin. Din această cantitate, 261 de kilograme au fost depistate cu abateri. N-a fost însă vorba despre carne stricată, ci neregulile au ținut strict de informarea cetățenilor.

În perioada 7 – 18 noiembrie, conform programului de control ANPC aferent trimestrului IV, s-a desfășurat o tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea produselor din carne. Datele privind rezultatele din Caraș-Severin au fost prezentate săptămâna aceasta de șefa Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Isabelle Videscu.

În total, au fost verificate 812 kilograme de carne pusă la vânzare de 11 operatori economici. Toți au fost depistați cu abateri pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 26.000 de lei și un avertisment. Neregulile găsite s-au referit la modul de informare a consumatorilor prin înscrierea elementelor de identificare și caracterizare.

Opt operatori economici au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum total de 21.000 lei și un avertisment pentru că, la data și ora controlului, operatorii economici expuneau la comercializare carne și produse din carne fără elemente de identificare și caracterizare astfel încât consumatorii să facă o alegere corectă. Totodată s-a dispus aplicarea măsurii de oprire temporară de la comercializare a produselor cu abateri în cantitate de 221 de kilograme și cu o valoare de 4.866 de lei și a măsurii de oprire definitivă de la comercializare și retragere din consumul uman a produselor cu abateri în cantitate de 6 kg și valoare de 132 de lei.

isabelle videscu

Isabelle Videscu

Un operator economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei și s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri în cantitate de 15 kg și valoare de 350 lei pentru că la data și ora controlului operatorul economic expunea la comercializare carne și produse din carne fără a avea etichetă de produs în limba română.

Un operator economic a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 lei și s-a aplicat măsura opririi temporare de la comercializare a produselor cu abateri în cantitate de 13 kg și valoare de 195 lei pentru că la data și ora controlului operatorul economic comercializa carne și produse din carne fără a informa consumatorii, în mod complet, corect și precis asupra caracteristicilor esențiale a produselor.

La data și ora controlului un alt operator economic care expunea la comercializare carne și produse din carne fără a avea afișat corect prețul pe unitatea de măsură a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.