Produse montane atestate: sucurile naturale, brânzeturile și „pecinarii cornerevinți” – la mare căutare!

palinca de cornereva
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Numeroși producători agricoli din Cornereva, comuna cu cea mai mare întindere din țară (263 km pătrați, alcătuită din 40 de localități, sate și cătune), sunt înscriși în Registrul Național al producătorilor Montani utilizatori ai siglei facultative „Produs montan” atestat. Aceasta reprezintă o garanție a calității și autenticității pentru produsele prezentate în târguri și piețe pentru valorificare.

Produsele tradiționale românești sunt tot mai căutate pe piața românească, pentru că sunt obținute din materii prime locale, fără a avea în compoziția lor aditivi alimentari, iar prelucrarea se face manual, după rețeta bunicii.

„Avem producători care participă aproape la toate târgurile din zonă și, spre satisfacția noastră, au și câteva produse atestate, produse montane din categoria sucurilor naturale, dar și brânzeturi, siropuri naturale și gemuri. De asemenea, au autorizate produse din carne și valorifică și mierea de albine. Sucurile sunt în mare parte din mere, pere, combinații de mere cu pere, sfeclă roșie, prune, iar preparatele din carne sunt din vită și porc. Producătorii sunt înscriși în evidențele instituțiilor de profil, la Oficiul Zonal și pentru comunitatea locală este un beneficiu acest atestat, introduce producătorul într-un circuit național. Producătorii noștri din Cornereva sunt prezențe constante și  participă la târguri și expoziții. De pildă, în ultima perioadă, un succes deosebit putem consemna în urma prezenței unora dintre consătenii noștri la târguri din zona Moldovei, dar și Calafat, fiindcă facem parte și din GAL – Poarta Almăjului și ne prezentăm bine la activitățile întreprinse. Avem 12 producători atestați”, spune primarul comunei, Nicolae Novăcescu, încrezător în calitatea produselor oferite pentru consumatorii din Reșița, Caransebeș, Băile Herculane, Orșova, Oțelu-Roșu.

producatori din cornereva

casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Familiile de producători sunt cele care se ocupă de valorificarea produselor, dar uneori se întâmplă ca acestea să fie cumpărate direct de acasă datorită vânzărilor online sau sunt expediate la domiciliul clienților.

Cele mai cunoscute produse montane din Cornereva sunt: sucurile naturale de mere, pere, diverse alte combinații, cârnăciori din carne de porc, numiți „pecinarii cornerevinți” și brânzeturi, produse lactate de diferite tipuri.

„Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) vine în sprijinul producătorilor/fermierilor din zona montană, publicul-țintă putând obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan”, mențiune care susține promovarea alimentelor sănătoase și cu gust de acasă în detrimentul produselor de o calitate îndoielnică, cu ingrediente care duc cu gândul mai mult la o industrie chimică decât la cea alimentară”, se arată pe site-ul unde poate fi consultată lista producătorilor montani din Caraș-Severin.

banner versay 1000x200px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/