Procurorii din Timişoara, împotriva revocării lui Augustin Lazăr!

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a anunțat, ieri, că procurorii din cadrul instituției „dezaprobă în totalitate” procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general, precizând că rolul magistratului procuror este „golit de conținut prin ingerințele factorului politic”.

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara, joi, la sediul instituției s-a întrunit Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Timişoara. Astfel, cu majoritate de voturi s-a decis susţinerea comunicatului Asociaţiei „Forumul Judecătorilor din România” şi Asociaţiei „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” cu privire la derularea procedurii de revocare a procurorului general al României, informează Mediafax.

Cele două asociații i-au solicitat, joi, ministrului Justiției, Tudorel Toader, să abandoneze „imediat” procedura de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, pentru că demersul ocolește garantul „independenței justiției”.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara dezaprobă în totalitate declanşarea procedurii de revocare din funcţie a Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care actuala reglementare privind numirea şi revocarea procurorilor cu funcţii de conducere din parchete, criticată de Comisia de la Veneţia, nu asigură garanţiile de independenţă a magistratului procuror faţă de imixtiunea politicului în actul de justiţie, atribuind Consiliului Superior al Magistraturii – garantul independenţei magistratului, un rol pur decorativ. Reamintim că rolul constituţional al magistratului procuror în cadrul sistemului judiciar românesc este acela de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, rol care în contextul actual este golit de conţinut prin ingerinţele factorului politic”, a arătat Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Amintim că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr. Acesta a calificat ca „penibile“ argumentele lui Toader.

Foto: Mediafax.