Proces electoral mai sigur decât în ultimii ani în Caraș-Severin

Turul I al alegerilor prezidențiale se situează printre cele mai sigure din ultimii ani. Datorită numărului considerabil de polițiști mobilizați, mediul de vot din Caraș-Severin a fost unul sigur pentru alegători.

Pentru siguranţa cetăţenilor, în ziua alegerilor pentru președintele României peste 550 de poliţişti au acţionat în județul Caraș-Severin, atât în preajma secţiilor de votare, cât și în zonele cu aflux mare de populație, pentru menținerea ordinii publice și prevenirea oricăror incidente.

Datorită măsurilor luate de autoritățile care au acţionat pentru păstrarea ordinii şi siguranţei publice, siguranţei rutiere şi a transporturilor feroviare, în ziua alegerilor nu s-au înregistrat situații, care să afecteze procesul electoral.

La nivel național, peste 70% din semnalările transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot nu s-au confirmat.

La nivelul județului Caraș-Severin, oamenii legii au efectuat activități de verificare și cercetare în cazul a 4 sesizări transmise prin intermediul Sistemului Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot. Trei dintre cazuri s-au referit la validarea multiplă a unor alegători și la o eroare privind introducerea manuală a unui cod numeric personal. Acestea nu s-au confirmat.

În cea de-a patra situație a fost vorba despre o posibilă infracțiune de fraudă la vot, un alegător din localitatea Zorlențu Mare figurând că ar fi votat pe lista electorală suplimentară, la secția de votare nr. 365 Zorlențu Mare, deși nu ar fi avut drept de vot, conform unei hotărâri judecătorești definitive.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița coordonează cercetări în cadrul unui dosar penal, în vederea stabilirii împrejurărilor în care s-a produs evenimentul.