Procedură riscantă! Spitalele nu primesc ser antiviperin decât atunci când apar pacienți mușcați!

vipera

Statul s-a gândit să facă economie riscând viețile oamenilor la maximum. Deși județul Caraș-Severin abundă în trasee turistice amenajate în zone unde își fac veacul șerpi și vipere, spitalele din județ nu au nicio doză de antiviperin. Procedura spune că leacul salvator va fi livrat abia după ce apar cazuri de mușcături!

Se pare că prețul extrem de piperat al dozelor de ser antiviperin a determinat stabilirea unei proceduri riscante. Spitalele nu primesc leacul decât în momentul în care anunță că a apărut un pacient mușcat de viperă. Responsabilitatea livrării în timp util și-o asumă Unifarm, compania națională a Ministerului Sănătății care aduce în țară serul și care deține autorizația de a-l pune pe piață.

Anul trecut, prețul maximal al unei astfel de doze era de 11.733,85 lei cu TVA în România, fapt determinant, cel mai probabil, în stabilirea procedurii de a nu livra doze fiecărui spital sub formă de rezervă, ci doar la cerere.

„Spitalul Județean de Urgență Reșița nu are, în prezent, nicio doză de antiviperin, întrucât Compania Națională «Unifarm» S.A., singura abilitată să distribuie acest ser spitalelor, furnizează doar în momentul în care unitatea medicală primește un astfel de caz. Astfel, în momentul în care la Unitatea de Primiri Urgențe este adus un pacient cu mușcătură de viperă, personalul medical solicită imediat antiviperinul, iar reprezentanții C. N. «Unifarm» furnizează serul în cel mai scurt timp de la solicitare.”, spun reprezentanții celei mai mari unități spitalicești din Caraș-Severin.

Aceeași metodă se aplică pentru toate spitalele din țară, riscul ca serul să ajungă prea târziu fiind unul extrem de ridicat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/