În prima ședință a Consiliului Județean Timiș din acest an s-a votat repartizarea de bani din TVA și impozit pe venit pentru toate UAT-urile din județ. Președintele instituției, Călin Dobra, spune că misiunea a fost grea din cauza noilor decizii ale Guvernului Orban. Din acest motiv, și proiectul de buget al instituției, cu cheltuieli de funcționare și dezvoltare, se realizează destul de lent.
Dobra spune că împărțirea banilor în mod egal pentru fiecare județ în ceea ce privește sumele din TVA și impozit pe venit este o decizie eronată a Guvernului. „Pentru echilibrare bugetelor locale, suma pe acest an este aproximativ 70 de milioane de lei. Din păcate, prin legea bugetului de stat, s-a plafonat suma la nivelul de 27.500.000 aproximativ pentru toate județele în mod egal. Ceea ce mi se pare o nedreptate în construcția bugetului de stat, pentru că nu mi se pare normal ca noi, prin eforturile pe care le facem, de a atrage investitori în județul Timiș, din impozitul pe venit, care ar trebui să vină în bugetul consiliului județean și în bugetul autorităților locale, să mergem să sprijinim alte județe din țară care au un impozit pe venit mult mai redus. Din păcate, aceasta este suma, de 27 de milioane, care astăzi a fost aprobată pentru echilibrarea bugetelor locale, spre autoritățile locale.”, a precizat președintele CJT, membru PSD.
Practic, pentru că vorbim de mai puțini bani de la CJT pentru proiectele pe fonduri europene, multe localități vor fi nevoite să bage mai „adânc” mâna în „buzunarul” fondurilor proprii. Călin Dobra spune cele 27 de milioane sunt total insuficiente. „Categoric nu ajunge! Foarte multe primării au demarat proiecte pe fonduri europene, au nevoie de cofinanțări, au nevoie și de cheltuieli neeligibile, pentru că apar situații neprevăzute în implementarea unui proiect, iar aceste situații sunt suportate din bugetele locale.”, a explicat liderul CJT.
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului are nevoie de mai mulți bani
Un exemplu concret dat de Călin Dobra este cel referitor la cheltuielile strict ale DGASPC, instituție din subordinea CJ Timiș. „Sumele necesare de a fi acordate din bugetul de stat pentru Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului nu acoperă decât aproximativ 30% din nevoile direcției. Iar noi aici avem obligația de a lua banii din dezvoltare și să susținem funcționare DGASPC, sume care ajung la aproximativ 60 de milioane de lei.”, a declarat Dobra.
Se lucrează încă la proiectul de buget
Zilele acestea, Consiliul Județean Timiș va finaliza exact proiectul de buget, care va fi supus la vot în ședința din 12 februarie. „Acum finalizăm, tocmai pentru că avem astfel de probleme legate de proiectele pe care trebuie să le demarăm. Prioritare sunt proiectele pe fonduri europene, unde ne-am asumat, prin semnarea contractelor de finanțare, cheltuielile de cofinanțare și cele neeligibile. Prin semnarea contractelor guvernamentale pentru cele zece drumuri, ne-am asumat și acolo cofinanțări. E obligatoriu să asigurăm aceste sume. Iar după aceea, după ce vom asigura în totalitate funcționarea și restul cheltuielilor, vom vedea care proiecte rămân prioritare la nivelul județului Timiș.”, a precizat președintele CJ Timiș.
De altfel, în tabelul pentru repartizarea sumelor din TVA, pentru anul 2020, toate UTA-urile au 0 lei trecuți. În repartizarea pentru 2020, din impozitul pe net, Timișoara nu are nici ea o sumă. Cel mai mult va primi de aici Lugojul, 1.500.000 lei.
În total, primăriile din județ vor primi 37 de milioane, conform unei postări de pe Facebook a lui Călin Dobra. 27 de milioane sunt bani de la Guvern, pentru echilibrarea bugetelor de investiții, iar alte 10 milioane, din TVA, exclusiv pentru drumuri comunale.