Peste 5.800 de cereri pentru înscrierea în clasa pregătitoare au fost depuse până la această dată de părinți, în județul Timiș. Există școli pentru care există o cerere care depășește numărul locurilor disponibile, stabilite prin planul de școlarizare inițial, însă aici o ajustare se va realiza săptămâna viitoare, spun inspectorii școlari.
În Timiș, planul de școlarizare inițial prevedea 294 de clase cu 6.014 elevi. 96,7% din locurile la clasa pregătitoare sunt deja ocupate, în această primă etapă, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Dintre cele 294 de clase, doar 8 nu sunt complete. În total au fost înregistrate 5.817 cereri de înscriere. O serie de școli din Timișoara au primit mai multe solicitări decât și-au propus în planul inițial. Printre acestea se numără școlile generale nr. 30 și 24 din oraș. Acolo unde se întâmplă acest lucru, IȘJ va ajusta planul de școlarizare.
„La Școala Generală nr. 24 și la Școala Generală nr. 30, planul de școlarizare aproape s-a dublat. Sunt școli care aveau un număr mare de elevi peste ce și-au propus în planul de școlarizare.”, a spus Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.
ÎȘJ a făcut o analiză prin care să afle câte dintre cererile de înscriere provin de la persoane cu domiciliul în circumscripția școlii și câte sunt făcute de flotanți.
„La Generală 24 avem 49 de părinți care au rezidența în zona circumscripției, la Generală 30, 142 au domiciliul acolo, 134 au rezidența, aproape dublu. La Colegiul Bănățean avem 47 din circumscripție și 119 au rezidența în circumscripție. Liceul Moisil are 54 din circumscripție și 89 sunt rezidenți.”, a explicat Popescu.
Există însă o problemă în ceea ce privește infrastructura școlară, mai ales în Timișoara, spune Marin Popescu. Este vorba despre școlile nr. 24, 30, 19, inclusiv Colegiul Bănățean.
„Dacă am spune că mâine clasa pregătitoare merge la școală, da, avem o problemă de infrastructură la nivel de Timișoara. Mă gândesc numai la containerele care există acolo și care nu au fost autorizate. Soluția rapidă, ținând cont că suntem în luna mai, este realizarea de aceste construcții modulare, nu poți să extinzi clădirea sau să ridici corpuri noi.”, a spus inspectorul școlar general.
Printre școlile care au construcții modulare se numără Școala Generală nr.19 și Școala Generală nr.13. Acolo unde administrația nu va rezolva problema, copiii vor fi chemați la școală în două schimburi, a mai precizat inspectorul școlar general de Timiș. Etapa finală de înscriere pentru clasa pregătitoare va avea loc la începutul lunii septembrie.