Probleme în școlile din Timiș, înainte de 13 septembrie: în peste 150 nu există niciun sistem de pază

student 1694970 1280

În 152 de unități de învățământ din cele 591 din județul Timiș nu există niciun sistem de supraveghere pentru elevi și dascăli. Celelalte fie sunt monitorizate cu sisteme audio-video, fie sunt școli care încă mai au pază proprie. Asta în condițiile în care, în anul școlar anterior, polițiștii au înregistrat 11 infracțiuni. 

Potrivit inspectorilor școlari, sunt 335 de unități de învățământ care au sistem video de pază, iar alte 104 au pază umană. Dintre acestea din urmă, 63 au pază proprie, 32 prin societăți specializate și 9 au pază mixtă.

„Este o vulnerabilitate legat de modul în care se asigură paza și aici ar trebui să facem mai multe să dezvoltăm dialoguri cu reprezentanții tuturor UAT-uri, să ne sprijine în a asigura o mai bună pază.”, a cerut șeful IPJ Timiș, Alin Petecel.

Potrivit IPJ Timiș, în preajma școlilor sau în incinta unităților de învățământ au fost înregistrate, anul școlar anterior, 11 infracțiuni, cele mai multe – acte de violență petrecute în mediul urban. Au fost înregistrați 14 autori, dintre care 11 elevi și 2 profesori.

„La nivelul județului, factorul cel mai important în ceea ce privește violența școlară este lipsa comunicării. Gravitatea faptelor apărute ne poate duce cu gândul că violența e un fenomen la nivelul județului, dar vă spun că nu este. Numărul actelor de violență nu e foarte mare.”, a declarat Marin Popescu, inspectorul școlar general de Timiș.

În cadrul ședinței Colegiului prefectural, autoritățile i-au cerut prefectului să intervină pe lângă primăriile în a căror administrare sunt școlile fără pază. „Fac un apel la toate administrațiile publice locale, din județul Timiș să aloce în buget, cât de curând, sumele necesare pentru dotarea acestor unități cu sisteme tehnice de supraveghere video sau să asigure paza la aceste unități prin pază umană. O parte din responsabilitate, însă, revine și părinților și cadrelor didactice, pe care îi rog să fie vigilenți la comportamentul și activitățile, nu doar școlare, ale copiilor și să semnaleze orice aspect care li se pare suspect, pentru a preveni din timp fapte antisociale.”, a declarat și prefectul Zoltan Nemeth.

Zeci de școli, încă fără autorizație pentru securitate la incendiu 

O altă problemă o reprezintă clădirile în care funcționează școli și care nu au obținut avizul ISU pentru securitatea la incendiu. Din cele 175 de clădiri care fac obiectul autorizării pentru securitate la incendiu, 88 nu dețin această autorizație. Din cele 88, ISU a emis pentru 34 un aviz prealabil, ceea ce înseamnă că urmează să fie autorizate după ce finalizează lucrările menționate în aviz.

Pe de altă parte, 14 grădinițe, școli gimnaziale și licee nu dețin autorizație sanitară de funcționare. Alte 13 sunt în curs de autorizare. La această dată, în două dintre unitățile de învățământ nu au ajuns dezinfectanții de mâini și cei pentru suprafețe, 80 de unități nu au încă măști de protecție, iar la unele lipsesc și termometre.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/